Strona główna PRZEPISY Od razu pokochasz te domowe bułeczki z szynką i serem!

Od razu pokochasz te domowe bułeczki z szynką i serem!

W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci przepis na wspaniałe domowe bułeczki z nadzieniem z szynki i sera. Możesz je przygotować dla swojej rodziny jako smaczną przekąskę, którą pokochają Twoi najbliżsi. Przepis nie jest wcale skomplikowany, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący. Przygotuj je tak szybko, jak to możliwe. Sprawdź, czego potrzebujesz i jak postępować.

bochánky
Źródło: receptneked.hu

Co będzie nam potrzebne:

  • 400 g mąki zwykłej
  • 200 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • Kukurydza do smaku
  • 150 g szynki
  • 1 ser topiony
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

Do powlekania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
  • Ser tarty
  • (można również posypać sezamem lub nasionami chia)

Jak postępować:

1) Przygotować zakwas z mleka, cukru i drożdży. Wymieszaj zakwas z mąką, solą i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Użycie kubka z wyciętymi kółkami

3) Odsączyć kukurydzę, posiekać szynkę i wymieszać wszystko z serem i śmietaną. Na środku każdego koła ułożyć nadzienie. Przykryj kolejnym kółkiem. Ściśnij dobrze brzegi, aby się połączyły.

4) Następnie posmarować ubitym jajkiem i śmietaną, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Bochenki powinny być upieczone na złoty kolor.

Życzymy dobrego smaku!

Źródło przepisu: receptneked.hu