W dzisiejszym artykule przedstawimy Ci przepis na wspaniałe domowe bułeczki z nadzieniem z szynki i sera. Możesz je przygotować dla swojej rodziny jako smaczną przekąskę, którą pokochają Twoi najbliżsi. Przepis nie jest wcale skomplikowany, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący. Przygotuj je tak szybko, jak to możliwe. Sprawdź, czego potrzebujesz i jak postępować.

Co będzie nam potrzebne:
- 400 g mąki zwykłej
- 200 g masła
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- Kukurydza do smaku
- 150 g szynki
- 1 ser topiony
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Do powlekania:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- Ser tarty
- (można również posypać sezamem lub nasionami chia)
Jak postępować:
1) Przygotować zakwas z mleka, cukru i drożdży. Wymieszaj zakwas z mąką, solą i roztopionym masłem. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Użycie kubka z wyciętymi kółkami
3) Odsączyć kukurydzę, posiekać szynkę i wymieszać wszystko z serem i śmietaną. Na środku każdego koła ułożyć nadzienie. Przykryj kolejnym kółkiem. Ściśnij dobrze brzegi, aby się połączyły.
4) Następnie posmarować ubitym jajkiem i śmietaną, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Bochenki powinny być upieczone na złoty kolor.
Życzymy dobrego smaku!