Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na roladę napoleońską z ciasta francuskiego i kremu mlecznego. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki akcent w postaci smacznego deseru.

Rolada napoleońska z ciasta francuskiego i kremu mlecznego
- 450-460 g ciasta francuskiego
Na krem:
- 500 ml mleka
- 190 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 20 g mąki
- 150 g masła
- 1,5-2 łyżki brandy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
[jak_będziemy_przestrzegać].
Ciasto francuskie pokroić na długie paski o szerokości 2-2,5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

2. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C. Następnie pozostawić je do ostygnięcia.

3. Przygotować krem: W rondlu z grubym dnem wymieszaj skrobię kukurydzianą, mąkę i cukier.
4. Dodać mleko i bardzo dobrze wymieszać, aby nie było grudek.
5. Gotuj śmietankę przez 1-2 minuty od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków, na małym ogniu, ciągle mieszając. Powinien zgęstnieć.

6. Przełóż je do suchej miski i przykryj folią spożywczą. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
7. Zmiękczone masło (o temperaturze pokojowej) ubijać mikserem na wysokiej prędkości przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste i białawe.
8. Stopniowo dodawaj (1-2 łyżki stołowe na raz) ugotowany krem do ubitego masła, za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej masy.
9. Wymieszać z brandy lub ekstraktem waniliowym. Wymieszać.

10. Rozłóż na blacie roboczym duży kawałek folii spożywczej (my rozłożyliśmy 2 kawałki na zakładkę, a następnie połączyliśmy je kolejnymi 2 kawałkami na zakładkę). Na środku rozsmarować prostokątną warstwę kremu.

11. Ułóż 8 pasków ciasta francuskiego na wierzchu warstwy kremu. Posmaruj je kremem.


12. Pomiędzy pierwszymi paskami ułożyć 6 pasków ciasta francuskiego. Posmaruj je kremem.

13. Umieść 4 paski ciasta pomiędzy poprzednimi paskami. Posmaruj je kremem.
Podnieś brzegi folii i zbierz wszystkie paski w zwarty rulon.


15. Pozostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub na całą noc, aby zastygła.

Następnie wyjąć je z folii i posmarować pozostałym kremem.

Pokrusz kilka pasków ciasta francuskiego i posyp powstałą kruszonką powierzchnię bułki. Na koniec usuń folię spod spodu.

