Strona główna PRZEPISY Niezwykła rolada napoleońska z ciasta francuskiego i kremu mlecznego!

Niezwykła rolada napoleońska z ciasta francuskiego i kremu mlecznego!

Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na roladę napoleońską z ciasta francuskiego i kremu mlecznego. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki akcent w postaci smacznego deseru.

napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému
Źródło: retete-usoare.eu

 

Rolada napoleońska z ciasta francuskiego i kremu mlecznego

 

  • 450-460 g ciasta francuskiego

Na krem:

  • 500 ml mleka
  • 190 g cukru
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g mąki
  • 150 g masła
  • 1,5-2 łyżki brandy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

[jak_będziemy_przestrzegać].

Ciasto francuskie pokroić na długie paski o szerokości 2-2,5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Piec przez 10-15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C. Następnie pozostawić je do ostygnięcia.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Przygotować krem: W rondlu z grubym dnem wymieszaj skrobię kukurydzianą, mąkę i cukier.

4. Dodać mleko i bardzo dobrze wymieszać, aby nie było grudek.

5. Gotuj śmietankę przez 1-2 minuty od momentu pojawienia się pierwszych bąbelków, na małym ogniu, ciągle mieszając. Powinien zgęstnieć.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Przełóż je do suchej miski i przykryj folią spożywczą. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

7. Zmiękczone masło (o temperaturze pokojowej) ubijać mikserem na wysokiej prędkości przez 3-4 minuty, aż będzie puszyste i białawe.

8. Stopniowo dodawaj (1-2 łyżki stołowe na raz) ugotowany krem do ubitego masła, za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej masy.

9. Wymieszać z brandy lub ekstraktem waniliowym. Wymieszać.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Rozłóż na blacie roboczym duży kawałek folii spożywczej (my rozłożyliśmy 2 kawałki na zakładkę, a następnie połączyliśmy je kolejnymi 2 kawałkami na zakładkę). Na środku rozsmarować prostokątną warstwę kremu.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

11. Ułóż 8 pasków ciasta francuskiego na wierzchu warstwy kremu. Posmaruj je kremem.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu
Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

12. Pomiędzy pierwszymi paskami ułożyć 6 pasków ciasta francuskiego. Posmaruj je kremem.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

13. Umieść 4 paski ciasta pomiędzy poprzednimi paskami. Posmaruj je kremem.

Podnieś brzegi folii i zbierz wszystkie paski w zwarty rulon.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu
Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

15. Pozostawić w lodówce na co najmniej 4 godziny lub na całą noc, aby zastygła.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

Następnie wyjąć je z folii i posmarować pozostałym kremem.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu

Pokrusz kilka pasków ciasta francuskiego i posyp powstałą kruszonką powierzchnię bułki. Na koniec usuń folię spod spodu.

Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu
Neobvyklá napoleonská roláda z listového těsta a mléčného krému!
Źródło: retete-usoare.eu