Dziś przygotowaliśmy pyszny i łatwy przepis na delikatne kakaowe plasterki, których nie sposób się oprzeć. Smakują nawet lepiej niż kinder pingui ze sklepów! Przygotuj ten przysmak, a przekonasz się, że nie będziesz żałować. Przepis jest dość prosty, a jeśli nie masz na to ochoty, poniżej znajdziesz filmik z przygotowaniem tego przysmaku.
Przepis na delikatne kakaowe plasterki z kremowym nadzieniem:
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- mąka – 80 g
- cukier – 80 g
- kefir – 65 ml
- olej – 30 g
- skrobia – 25 g
- kakao – 15 g
- proszek do pieczenia – 3 g
- jajka – 2 szt.
Na krem:
- śmietana do ubijania 33% – 140 ml
- mleko skondensowane – 60 g
Do przygotowania lukru:
- ciemna czekolada – 40 g
- czekolada mleczna – 40 g
- mleko – 50 g
- masło – 30 g
Jak będziemy postępować:
- Przesiej mąkę, kakao, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia do miski i wymieszaj wszystko razem. W innej misce rozbić dwa jajka, posypać je cukrem i ubić elektryczną ubijaczką do miękkości i piany.
- Cały czas ubijając, dodaj 30 g oleju roślinnego i 65 g kefiru o temperaturze pokojowej. Gdy powstanie jednolita masa, dodaj przesiane suche składniki i dobrze wymieszaj.
- Wylać ciasto na blachę (20 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto na całej powierzchni blachy do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 10 minut.
- Pozwól ciastu ostygnąć i uderzaj nim kilka razy o blat. Dzięki temu łatwiej będzie Ci się wydostać
- Wlej bitą śmietanę do miski i ubijaj ją elektryczną trzepaczką do momentu uzyskania średniej piany. Następnie dodać mleko skondensowane i dalej ubijać, aż masa będzie wystarczająco zwarta. W tym momencie ciasto powinno ostygnąć do temperatury pokojowej. Ostrożnie wyłożyć je na blat roboczy, odkleić papier do pieczenia i za pomocą noża do pizzy przekroić na pół w poprzek, tak aby powstały dwa prostokąty o równej wielkości.
- Umieść jeden prostokąt ciasta na blasze i wyłóż brzegi kawałkami papieru do pieczenia. Na wierzchu rozsmarować całą porcję masy śmietanowej, przykryć drugim prostokątem ciasta i wstawić do lodówki. Podgrzej mleko i masło w rondelku, a gdy masło się rozpuści, dodaj do mieszaniny połamaną czekoladę. Mieszaj, aż powstanie gładki i błyszczący lukier. Wyjmij z lodówki, polej wierzch czekoladą i rozprowadź ją również po bokach.
- Umieść smakołyk w zamrażarce na 20 minut.