Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z ulubionymi składnikami – udkami z kurczaka w piwnej panierce z sałatką warzywną. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.
Udka z kurczaka w piwie z sałatką warzywną
Do mięsa:
- 6 udek z kurczaka
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
- 5 łyżek stołowych oleju
- 20 g masła
- mała gałązka rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ½ łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
- 200 ml lagera
- 3-4 gałązki pietruszki
Na sałatkę:
- 1 cukinia
- 2 surowe marchewki
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki przyprawy do marynowania warzyw w stylu azjatyckim
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa octu 6%
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- sałata – do smaku
- gałązka kopru
Umyć i osuszyć uda z kurczaka. Następnie posolić je z obu stron i popieprzyć do smaku mielonym czarnym pieprzem.
2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie umieść rozmaryn i czosnek na środku patelni.
3. Dodać udka z kurczaka. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut z każdej strony.
4. Pokrój cebulę na kawałki i rozdrobnij ją za pomocą blendera. Dodaj musztardę, przyprawę do grilla i piwo. Wymieszać.
5. Po wyjęciu rozmarynu i czosnku z patelni, odwróć kurczaka skórą do góry i zalej go mieszanką cebuli i piwa.
6. Udka z kurczaka gotować przez 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.
7. Przed podaniem posypać wierzch posiekaną natką pietruszki.
8. Podczas gdy kurczak się gotuje, przygotować sałatkę: Obierz cukinię i marchew. Przepuść je przez specjalną tarkę, aby uzyskać długie, cienkie paski. Umieść je w misce.
9. Dodaj sól, cukier, przyprawę do marynowanych warzyw w stylu azjatyckim, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i ocet, a następnie umieść je w jednym miejscu. Zalać je podgrzanym olejem. Następnie wrzucić sałatkę.
10. Pozostawić warzywa do zamarynowania na 30 minut.
11. Dodać sałatę porwaną na kawałki i posiekany koperek, wymieszać.
Podawaj udka z kurczaka z sałatką!
Udka z kurczaka, przyprawione, pieczone i duszone w cebuli i lagrze, podawane z aromatyczną i orzeźwiającą surową sałatką… Co mogłoby być lepsze? Łatwy obiad, którym można się delektować z rodziną!