Strona główna PRZEPISY Szybki i łatwy obiad: Uda z kurczaka w piwnej panierce z sałatką...

Szybki i łatwy obiad: Uda z kurczaka w piwnej panierce z sałatką warzywną. Świetna alternatywa dla szaszłyków i grillowania!

Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z ulubionymi składnikami – udkami z kurczaka w piwnej panierce z sałatką warzywną. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.

Kuřecí stehna na pivě se zeleninovým salátem
Źródło: retete-usoare.eu

 

Udka z kurczaka w piwie z sałatką warzywną

 

Do mięsa:

  • 6 udek z kurczaka
  • sól, mielony czarny pieprz – do smaku
  • 5 łyżek stołowych oleju
  • 20 g masła
  • mała gałązka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 200 ml lagera
  • 3-4 gałązki pietruszki

Na sałatkę:

  • 1 cukinia
  • 2 surowe marchewki
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki przyprawy do marynowania warzyw w stylu azjatyckim
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa octu 6%
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • sałata – do smaku
  • gałązka kopru

Umyć i osuszyć uda z kurczaka. Następnie posolić je z obu stron i popieprzyć do smaku mielonym czarnym pieprzem.

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu
Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści. Następnie umieść rozmaryn i czosnek na środku patelni.

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

3. Dodać udka z kurczaka. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut z każdej strony.

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu
Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

4. Pokrój cebulę na kawałki i rozdrobnij ją za pomocą blendera. Dodaj musztardę, przyprawę do grilla i piwo. Wymieszać.

5. Po wyjęciu rozmarynu i czosnku z patelni, odwróć kurczaka skórą do góry i zalej go mieszanką cebuli i piwa.

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

6. Udka z kurczaka gotować przez 30 minut na małym ogniu pod przykryciem.

7. Przed podaniem posypać wierzch posiekaną natką pietruszki.

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

8. Podczas gdy kurczak się gotuje, przygotować sałatkę: Obierz cukinię i marchew. Przepuść je przez specjalną tarkę, aby uzyskać długie, cienkie paski. Umieść je w misce.

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

9. Dodaj sól, cukier, przyprawę do marynowanych warzyw w stylu azjatyckim, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i ocet, a następnie umieść je w jednym miejscu. Zalać je podgrzanym olejem. Następnie wrzucić sałatkę.

10. Pozostawić warzywa do zamarynowania na 30 minut.

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

11. Dodać sałatę porwaną na kawałki i posiekany koperek, wymieszać.

Podawaj udka z kurczaka z sałatką!

Rychlá a snadná večeře s kuřecím masem.
Źródło: retete-usoare.eu

Udka z kurczaka, przyprawione, pieczone i duszone w cebuli i lagrze, podawane z aromatyczną i orzeźwiającą surową sałatką… Co mogłoby być lepsze? Łatwy obiad, którym można się delektować z rodziną!