Kurczak jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ulubionych składników. Przygotowanie tego pysznego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.

- 1 kg wątróbki z kurczaka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 250 g masła
- 3 ząbki czosnku
- koperek do smaku
- sól, pieprz do smaku
Doprowadzić garnek z wodą do wrzenia.
2. Przygotuj wątrobę: umyj ją dokładnie w zimnej wodzie.
3. Przygotować warzywa: cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na grubej tarce, a ząbki czosnku pokroić w plasterki.

4. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na nim warzywa na wolnym ogniu, bez przykrycia.
5. Kiedy woda się zagotuje, dodaj łyżeczkę soli i wątróbkę. Po ponownym doprowadzeniu do wrzenia gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-17 minut. Pamiętaj, aby usuwać pianę natychmiast po jej pojawieniu się.

6. Wyjąć wątróbki do miski i pozostawić do ostygnięcia. Tak samo postąpić z mieszanką warzyw.
7. W międzyczasie dodaj do miski masło o temperaturze pokojowej, dopraw je odrobiną soli i dodaj kilka gałązek drobno posiekanego koperku. Wymieszaj delikatnie łyżką.

8. Wątróbkę i mieszankę warzyw przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

9. Do masy mielonej dodaj 50 g roztopionego masła, łyżeczkę soli i łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu. Wszystko bardzo dobrze wymieszać łyżką. Doprawić pasztet do smaku i dodać sól i pieprz do smaku. Jeśli chcesz, aby pasztet był rzadszy i bardziej kremowy, możesz ponownie zmiksować go za pomocą blendera.

10. Rozłóż folię spożywczą na dużej desce do krojenia i podwiń jej brzegi pod deskę, aby nie kurczyła się podczas rozwałkowywania placków z wątróbki. Rozpocznij formowanie bułki, przenosząc całe ciasto na folię i rozkładając je na placek o grubości około 0,5 cm.

11. Dodaj masę maślaną i rozprowadź ją równomiernie na środku ciasta, pozostawiając po 3 cm wolnego masła na każdym brzegu.

Zdejmij folię spod talerza i ostrożnie zacznij składać masę w rulon. Wyrównaj nożem brzegi rolki. Odetnij nadmiar folii i dodaj kolejny kawałek, ale tak, aby przykryć brzegi rolki. Zawiń szczelnie i odstaw do lodówki do rana.

Jeśli chcesz podać tę bułeczkę podczas świątecznego posiłku, możesz udekorować ją gałązkami koperku lub pietruszki, aby nadać jej ładniejszy wygląd.

Przy użyciu minimalnej ilości składników i w kilku prostych krokach przygotowania można zamienić zwykły pasztet z wątróbki w estetyczną i smaczną bułkę do codziennych, a nawet zwykłych posiłków.
