Jeśli przyjdą do Ciebie goście i nie wiesz, co wymyślić na deser, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Krok po kroku przedstawimy Ci wspaniały przepis na pyszny deser z owocami, czekoladą i śmietaną kremówką. Nie czekaj na nic i pospiesz się z przygotowaniami, zanim będzie za późno – każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi! Bez względu na to, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
Taca 24 x 24 cm
Na podstawę:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 czekolady po 100 g każda (ja używam mlecznej i ciemnej)
KREM:
- 500 ml śmietany 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej, w zależności od upodobań)
- 2 preparaty z kremem
KREM OWOCOWY:
- 3 czerwone galaretki
- 800 ml wrzącej wody
- ok. 200-300 g owoców (w moim przypadku mrożonych)
- + 1 duża paczka herbatników
- + ulubiona herbata do nasączenia herbatników
Jak będziemy postępować:
Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
2. wmieszać po jednym żółtku.
3. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i dobrze wymieszaj.
4. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 20-25 minut.
Galaretkę dokładnie wymieszać z wrzącą wodą.
6. Dodaj zamrożone owoce do galaretki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością wrzącej wody, mieszać do rozpuszczenia i odstawić do ostygnięcia.
8. W rondelku rozpuść połamaną czekoladę z odrobiną śmietanki i odstaw do ostygnięcia.
9. Pozostałą część śmietany do kremu czekoladowego ubij na sztywno.
10. Dodać ostudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i ponownie wymieszać.
11. Następnie stopniowo dodawaj przestudzoną czekoladę i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
12. Usuń papier do pieczenia, włóż gąbkę z powrotem do formy i zanurz ją w herbacie lub soku z cytryny wymieszanym z wodą. Boki formy można również zabezpieczyć folią spożywczą.
Posmaruj kremem czekoladowym i wygładź powierzchnię.
14) Ułożyć warstwę herbatników.
Ostudzoną galaretkę wymieszać z owocami na gładką masę.
Śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem, aż zgęstnieje.
17. Rozprowadź mus owocowy na herbatnikach i odstaw do lodówki do zastygnięcia.
Następnie ułóż na wierzchu kolejną warstwę herbatników.
Posmaruj ciasto kremem i odstaw na noc do lodówki.