Spójrz tylko, jak dobrze wygląda! Nikt nie będzie mógł jej odmówić! Jak najszybciej wypróbuj ten pyszny placek z pysznym nadzieniem. Wszyscy będą zachwyceni.
Na ciasto:
- 100 ml kefiru
- 40 g masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 400-450 g mąki zwykłej
Nadzienie:
- 4 ugotowane ziemniaki
- sól do smaku
- szynka – do smaku
- 1 papryka
- 200 g sera
Inne:
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
- mak – do smaku (do posypania ciasta przed pieczeniem)
Przygotuj ciasto: w głębokiej misce umieść kefir, roztopione i ostudzone masło, kwaśną śmietanę, jajka i sól. Wymieszać.
2. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Wyrobić miękkie, jednolite, nieklejące się ciasto.
3. Przykryj je folią spożywczą i pozwól im „odpocząć”, gdy będziesz przygotowywać nadzienie.
4. Przygotować nadzienie: Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Sól do smaku.
5. Usunąć z papryki szypułki, nasiona i żebra. Pokrój je w kostkę lub krótkie paski.
6. Umytą i osuszoną pietruszkę wytrzeć papierowymi ręcznikami.
Zetrzeć ser na drobnej tarce.
8. Podzielić ciasto na 2 równe części. Uformuj je w kulki.
9. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszy kawałek ciasta na okrągły placek o grubości 3-4 mm.
10. Za pomocą łopatki przenieś ciasto na papier do pieczenia. Na środku zrób 10 kawałków w kształcie kwiatu (jak na zdjęciu poniżej).
11. Połowę tłuczonych ziemniaków rozłożyć w okręgu wokół „kwiatu” na środku arkusza ciasta.
Posyp połowę kawałków papryki na krążku ziemniaczanym.
Powierzchnię ziemniaków i papryki posypać połową posiekanej natki pietruszki.
Pozostałe nadzienie posypać połową startego sera.
Następnie złożyć każdy trójkąt ciasta i część znajdującą się na brzegu arkusza równolegle do niego, tak aby zachodziły na siebie i przykrywały nadzienie. Wsunąć wierzchołki trójkątów pod ciasto. W pozostałych częściach ciasta nadzienie powinno pozostać odkryte.
Przełożyć ciasto na blachę do pieczenia. Posmarować żółtkiem zmieszanym z mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka i posypać makiem.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W międzyczasie uformuj pozostałe składniki na drugi placek.
18) Pozwól ciastu lekko ostygnąć, a następnie przenieś je na talerz.
Pokrój na kawałki i smacznego!