Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na pyszne bułki z podsmażanymi warzywami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Na ciasto:
- 200 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 600 g mąki zwykłej
- 20 g proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki nasion sezamu białego
- 1,5 łyżki nasion czarnego sezamu
Nadzienie:
- 1 duży ziemniak
- 1 por
- 3 marchewki
- 6 łyżek oleju
- 1 starta łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 6 łyżek oleju
Inne:
- olej – do smażenia
1) Przygotować nadzienie: Zetrzeć surowe ziemniaki i surową marchew na tarce o dużych oczkach.
2. Pory pokroić w cienkie półksiężyce na dużej tarce do sera.

Rozgrzać patelnię i wlać na nią olej. Dodaj przygotowane warzywa i mieszając, smaż je na dużym ogniu przez 5 minut. Na koniec doprawić je solą, mielonym czarnym pieprzem i papryką.

4. Pozostawić nadzienie do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
5. Przygotuj ciasto: do głębokiej miski wlej mleko i rozpuść w nim sól. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto trzepaczką, a następnie ugniataj je rękami. Gdy będzie jednolita, dodaj nasiona białego i czarnego sezamu. Powinno powstać miękkie, nieklejące się ciasto.

6. Przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15 minut.
7. Podzielić ciasto na 5 równych części. Uformuj je w kulki. Przykryj je ręcznikiem kuchennym, aby nie dopuścić do wyschnięcia powierzchni.
8. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm. Wygładź krawędzie, aby uzyskać prostokątny kształt. Pokrój je w paski o szerokości ok. 10 cm.


9. Na środku każdego paska ciasta rozsmarować 1-1,5 łyżki nadzienia.

10. Posmaruj brzegi paska ciasta wodą. Następnie zwiń je w rulon. Dobrze sklej „szew”. Uszczelnij końce widelcem.



Bułki lub placki smażyć na dużej ilości gorącego oleju z obu stron na złoty kolor.


12) Przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.

13) Podawać na gorąco z wielką ochotą!

Smaczne i niezwykłe danie smażone na patelni! Wspaniała przekąska na wieczory spędzane z rodziną i przyjaciółmi!