Strona główna PRZEPISY Pyszne bułeczki z podsmażanymi warzywami – Niesamowity rezultat

Pyszne bułeczki z podsmażanymi warzywami – Niesamowity rezultat

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na pyszne bułki z podsmażanymi warzywami. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Lahodné rolky se smaženou zeleninou - Úžasný výsledek
Źródło: retete-usoare.eu

 

Na ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 600 g mąki zwykłej
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki nasion sezamu białego
  • 1,5 łyżki nasion czarnego sezamu

Nadzienie:

  • 1 duży ziemniak
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 starta łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 6 łyżek oleju

Inne:

  • olej – do smażenia

 

1) Przygotować nadzienie: Zetrzeć surowe ziemniaki i surową marchew na tarce o dużych oczkach.

2. Pory pokroić w cienkie półksiężyce na dużej tarce do sera.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

Rozgrzać patelnię i wlać na nią olej. Dodaj przygotowane warzywa i mieszając, smaż je na dużym ogniu przez 5 minut. Na koniec doprawić je solą, mielonym czarnym pieprzem i papryką.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Pozostawić nadzienie do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

5. Przygotuj ciasto: do głębokiej miski wlej mleko i rozpuść w nim sól. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Najpierw wymieszaj ciasto trzepaczką, a następnie ugniataj je rękami. Gdy będzie jednolita, dodaj nasiona białego i czarnego sezamu. Powinno powstać miękkie, nieklejące się ciasto.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym i pozostaw na 15 minut.

7. Podzielić ciasto na 5 równych części. Uformuj je w kulki. Przykryj je ręcznikiem kuchennym, aby nie dopuścić do wyschnięcia powierzchni.

8. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm. Wygładź krawędzie, aby uzyskać prostokątny kształt. Pokrój je w paski o szerokości ok. 10 cm.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu
Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

9. Na środku każdego paska ciasta rozsmarować 1-1,5 łyżki nadzienia.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Posmaruj brzegi paska ciasta wodą. Następnie zwiń je w rulon. Dobrze sklej „szew”. Uszczelnij końce widelcem.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu
Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu
Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

Bułki lub placki smażyć na dużej ilości gorącego oleju z obu stron na złoty kolor.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu
Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

12) Przełożyć je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

13) Podawać na gorąco z wielką ochotą!

Lahodné placičky/rolky se smaženou zeleninou!
Źródło: retete-usoare.eu

Smaczne i niezwykłe danie smażone na patelni! Wspaniała przekąska na wieczory spędzane z rodziną i przyjaciółmi!