Nie chcesz spędzać godzin w kuchni i szukasz przepisu na szybki i łatwy obiad? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie. Jest to idealny przepis, który jest w sam raz dla Ciebie. Wszystko w jednej misce. Do przepisu możesz dodać wszystko, co masz w lodówce. A więc do dzieła. Nie zapomnij dać nam znać w komentarzach poniżej, czy już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis, czy dopiero zamierzasz go wypróbować.

Co będzie nam potrzebne:
- Ziemniaki – 5-6 sztuk (ziemniaki należy pokroić na jak największą ilość kawałków)
- cienka warstwa, można użyć skórki)
- Sól do smaku
- Przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
- Pomidory – 250 g (jeśli nie masz pomidorów, możesz je pominąć lub zastąpić cebulą lub pieczarkami)
Na klopsiki:
- 300 g Mięso mielone wieprzowe – 300 g
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szt. ziemniaków
- Sól, pieprz – do smaku
Nadzienie:
- 100 g sera twardego
- 150-200 g Kwaśna śmietana (lub majonez)
- 50 ml mleka lub słodkiej śmietanki
- 3 ząbki czosnku
Jak postępować:
1) Najpierw pokroić ziemniaki na cienkie plasterki.
2) Dla klopsików, w misce wymieszać mięso z rozgniecionym czosnkiem, drobno posiekaną cebulą, startymi ziemniakami i doprawić wszystko solą i pieprzem. Mięso uformować w kulki.
3) Ziemniaki ułożyć na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia, a klopsiki na wierzchu ziemniaków.

4) Pomiędzy mięso włożyć przepołowione pomidorki koktajlowe.

5) Na koniec przygotować sos – w misce wymieszać ser, śmietanę, mleko/słodką śmietankę i czosnek. Ułóż warstwę tej mieszanki na wierzchu.

6) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Zalecamy pieczenie pod folią i zdjęcie folii do 15 minut przed zakończeniem pieczenia, aby zapobiec przypaleniu sera, ale uzyskać ładnie przypieczoną powierzchnię. Można przyozdobić ziołami do smaku.

Życzymy dobrego smaku!
.
Źródło przepisu: hozyajkadoma.ru