Strona główna PRZEPISY Przygotuj klopsiki zapiekane razem z ziemniakami i kwaśną śmietaną

Przygotuj klopsiki zapiekane razem z ziemniakami i kwaśną śmietaną

Nie chcesz spędzać godzin w kuchni i szukasz przepisu na szybki i łatwy obiad? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie. Jest to idealny przepis, który jest w sam raz dla Ciebie. Wszystko w jednej misce. Do przepisu możesz dodać wszystko, co masz w lodówce. A więc do dzieła. Nie zapomnij dać nam znać w komentarzach poniżej, czy już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis, czy dopiero zamierzasz go wypróbować.

masove koule 5
Źródło: recepties.com

Co będzie nam potrzebne:

  • Ziemniaki – 5-6 sztuk (ziemniaki należy pokroić na jak największą ilość kawałków)
  • cienka warstwa, można użyć skórki)
  • Sól do smaku
  • Przyprawa do ziemniaków (opcjonalnie)
  • Pomidory – 250 g (jeśli nie masz pomidorów, możesz je pominąć lub zastąpić cebulą lub pieczarkami)

Na klopsiki:

  • 300 g Mięso mielone wieprzowe – 300 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szt. ziemniaków
  • Sól, pieprz – do smaku

Nadzienie:

  • 100 g sera twardego
  • 150-200 g Kwaśna śmietana (lub majonez)
  • 50 ml mleka lub słodkiej śmietanki
  • 3 ząbki czosnku

Jak postępować:

1) Najpierw pokroić ziemniaki na cienkie plasterki.

2) Dla klopsików, w misce wymieszać mięso z rozgniecionym czosnkiem, drobno posiekaną cebulą, startymi ziemniakami i doprawić wszystko solą i pieprzem. Mięso uformować w kulki.

3) Ziemniaki ułożyć na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia, a klopsiki na wierzchu ziemniaków.

masove koule 3
Źródło: recepties.com

4) Pomiędzy mięso włożyć przepołowione pomidorki koktajlowe.

masove koule 4
Źródło: recepties.com

5) Na koniec przygotować sos – w misce wymieszać ser, śmietanę, mleko/słodką śmietankę i czosnek. Ułóż warstwę tej mieszanki na wierzchu.

masove koule 2
Źródło: recepties.com

6) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Zalecamy pieczenie pod folią i zdjęcie folii do 15 minut przed zakończeniem pieczenia, aby zapobiec przypaleniu sera, ale uzyskać ładnie przypieczoną powierzchnię. Można przyozdobić ziołami do smaku.

masove koule 1
Źródło: recepties.com

Życzymy dobrego smaku!

.
Źródło przepisu: hozyajkadoma.ru