Strona główna PRZEPISY Lunch dla całej rodziny: Klopsiki, ziemniaki i sos śmietanowy na jednym arkuszu

Lunch dla całej rodziny: Klopsiki, ziemniaki i sos śmietanowy na jednym arkuszu

Dzisiejszy ciekawy i nietypowy przepis na pieczone klopsiki z mięsa mielonego będzie idealny na rodzinny obiad lub kolację. Przygotuj dla swojej rodziny ten wspaniały przepis na klopsiki z ziemniakami i sosem śmietanowym. Wszystko to przygotujesz na jednej blasze do pieczenia. Przygotowanie jest proste i szybkie. Rezultat mile Cię zaskoczy, a cała rodzina pokocha to pyszne danie. Zobacz, jak ją przygotować i co będzie Ci potrzebne. Daj nam znać w komentarzach, czy już wypróbowałeś ten pyszny przepis lub czy dopiero zamierzasz go wypróbować. Zaczynamy.

 


Co będzie nam potrzebne:

Na klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2-3 kromki chleba (lub bułka tarta)
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe semoliny
  • sól, pieprz
  • dodatkowe przyprawy i zioła według własnego gustu

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka stołowa przecieru lub ketchupu
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz do smaku (wymieszane)

Jak postępować:

1) Chleb zalej mlekiem, pozwól mu zmięknąć, a następnie odciśnij nadmiar płynu. Dodać do mięsa mielonego i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy.

2) Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.

3) Naczynie do pieczenia wysmarować olejem. Mokrymi rękoma uformuj klopsiki i rozłóż je na brzegach blachy do pieczenia.

4) Obrać 4-5 średniej wielkości ziemniaków i dodać je na środek naczynia do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 220°C pod przykryciem z folii przez 15-20 minut.

5) Wszystkie składniki sosu dodać do miski i dokładnie wymieszać.

6) Wyjąć naczynie do pieczenia z piekarnika, polać sosem.

7) Piec przez kolejne 25-30 minut i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Na koniec dodać zielony pieprz.

Życzymy dobrego smaku!

INSTRUKCJE WIDEO:

.

Źródło przepisu.