Dzisiejszy ciekawy i nietypowy przepis na pieczone klopsiki z mięsa mielonego będzie idealny na rodzinny obiad lub kolację. Przygotuj dla swojej rodziny ten wspaniały przepis na klopsiki z ziemniakami i sosem śmietanowym. Wszystko to przygotujesz na jednej blasze do pieczenia. Przygotowanie jest proste i szybkie. Rezultat mile Cię zaskoczy, a cała rodzina pokocha to pyszne danie. Zobacz, jak ją przygotować i co będzie Ci potrzebne. Daj nam znać w komentarzach, czy już wypróbowałeś ten pyszny przepis lub czy dopiero zamierzasz go wypróbować. Zaczynamy.
Co będzie nam potrzebne:
Na klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2-3 kromki chleba (lub bułka tarta)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe semoliny
- sól, pieprz
- dodatkowe przyprawy i zioła według własnego gustu
Sos:
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka stołowa przecieru lub ketchupu
- 1 szklanka wody
- sól, pieprz do smaku (wymieszane)
Jak postępować:
1) Chleb zalej mlekiem, pozwól mu zmięknąć, a następnie odciśnij nadmiar płynu. Dodać do mięsa mielonego i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ugniatać do uzyskania jednolitej masy.
2) Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
3) Naczynie do pieczenia wysmarować olejem. Mokrymi rękoma uformuj klopsiki i rozłóż je na brzegach blachy do pieczenia.
4) Obrać 4-5 średniej wielkości ziemniaków i dodać je na środek naczynia do pieczenia. Piec w piekarniku w temperaturze 220°C pod przykryciem z folii przez 15-20 minut.
5) Wszystkie składniki sosu dodać do miski i dokładnie wymieszać.
6) Wyjąć naczynie do pieczenia z piekarnika, polać sosem.
7) Piec przez kolejne 25-30 minut i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Na koniec dodać zielony pieprz.
Życzymy dobrego smaku!
INSTRUKCJE WIDEO:
.