Ten przepis na ciasto czekoladowe składający się z trzech składników jest wegański, bezglutenowy, bez jajek, bez nabiału i nie wymaga pieczenia. Ciasto ma niską zawartość cukru i jest gotowe w zaledwie 5 minut. Wychodzi zaskakująco dobrze. Jeśli szukasz łatwego i zdrowego ciasta, spróbuj tego. Polecamy!
- 170 g wysokiej jakości gorzkiej czekolady
- 375 ml mleka kokosowego lub zwykłego mleka
- 220 g płatków owsianych
Mleko kokosowe wlać do rondelka, wsypać drobno posiekaną czekoladę i roztopić na małym ogniu do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodać płatki owsiane i wymieszać szpatułką. Gotuj wszystkie składniki razem przez kolejne 5 minut.
3. Wyłóż wyjmowaną formę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj ją masłem i dodaj masę. Rozłóż równomiernie.
4. Pozostawić deser do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, aż czekolada dobrze zastygnie (około 4 godzin).
5. Wyjąć pierścień z formy i przełożyć deser na talerz. Krój i podawaj z apetytem!
Otrzymujesz zdrowe ciasto bez pieczenia, wykonane z naturalnych składników.