Kiedy wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, z pomocą przychodzi przepis na szybką, łatwą i pyszną kolację. Koniecznie wypróbuj ten przepis na żeberka wieprzowe już dziś!

- 1 kg żeberek wieprzowych
- jedna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- papryczka chili – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- 3 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe sosu pomidorowego lub ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
Umyj i osusz żeberka wieprzowe papierowymi ręcznikami.

2.Następnie utwórz między nimi głębokie, ale niepełne odcinki.

3. W głębokiej misce umieścić sól, granulowany czosnek, mielony kardamon, paprykę, zioła włoskie, paprykę i mielony czarny pieprz do smaku, sos sojowy, sos pomidorowy i musztardę. Bardzo dobrze wymieszać.


Posmaruj żeberka powstałą marynatą (ze wszystkich stron) i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.


5.Następnie ułóż je na blasze do pieczenia i przykryj folią.

6.Żeberka wieprzowe piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

7.Zdejmij folię z powierzchni i piecz przez kolejne 10-15 minut do uzyskania brązowego koloru.

Podawaj żeberka wieprzowe z dodatkowym daniem i sosem, który lubisz!