Strona główna PRZEPISY Bardzo popularny przepis na żeberka wieprzowe – Wszystko jest w marynacie

Bardzo popularny przepis na żeberka wieprzowe – Wszystko jest w marynacie

Kiedy wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś głodny, ale ostatnią rzeczą, na jaką masz ochotę, jest stanie godzinami przy kuchence, z pomocą przychodzi przepis na szybką, łatwą i pyszną kolację. Koniecznie wypróbuj ten przepis na żeberka wieprzowe już dziś!

Źródło: retete-usoare.eu

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • jedna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • papryczka chili – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 2 łyżki stołowe sosu pomidorowego lub ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy

 

Umyj i osusz żeberka wieprzowe papierowymi ręcznikami.

vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu

2.Następnie utwórz między nimi głębokie, ale niepełne odcinki.

vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu

3. W głębokiej misce umieścić sól, granulowany czosnek, mielony kardamon, paprykę, zioła włoskie, paprykę i mielony czarny pieprz do smaku, sos sojowy, sos pomidorowy i musztardę. Bardzo dobrze wymieszać.

vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu
vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu

Posmaruj żeberka powstałą marynatą (ze wszystkich stron) i pozostaw do zamarynowania na co najmniej 30 minut.

vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu
vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu

5.Następnie ułóż je na blasze do pieczenia i przykryj folią.

vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu

6.Żeberka wieprzowe piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu

7.Zdejmij folię z powierzchni i piecz przez kolejne 10-15 minut do uzyskania brązowego koloru.

vepřová žebra!
Źródło: retete-usoare.eu

Podawaj żeberka wieprzowe z dodatkowym daniem i sosem, który lubisz!

vepřová žebra!