Czy chciałbyś spróbować słonych smakołyków zamiast słodkich? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś przygotujemy wspaniały wieniec serowy z szynką. Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu!
Czy ta przystawka przypadła Ci do gustu? Przygotujmy razem ten wspaniały wieniec z szynką, serem i jajkiem, któremu nie sposób się oprzeć!
Pyszny przepis na wieniec z sera:
Czego potrzebujemy:
- 400 g ciasta francuskiego
- 200 g eydamu
- 2 ugotowane jajka
- 120 g ogórków kiszonych
- 120 g szynki (młodszej)
- 1 jajko do posmarowania
Jak postępować:
1) Ciasto francuskie pokroić w paski mniej więcej w połowie długości ciasta. Na drugiej połowie ułożyć starty ser.
2) Następnie dodać pokrojoną szynkę i ogórki.
3) Następnie ułożyć warstwę startych ugotowanych jaj i startego sera.
4) Teraz wystarczy złożyć wycięte paski na drugą stronę.
5) Posmarować środek ciasta jajkiem.
6) Następnie połowę ciasta złożyć w ten sposób.
7) Wierzch ponownie posmarować ubitym jajkiem.
8) Złożyć paski ciasta na drugą stronę.
9) Na koniec z ciasta uformuj piękny wieniec i posmaruj go jajkiem.
10) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.