Strona główna PRZEPISY Wiedeński sznycel cielęcy – najpopularniejszy na świecie sznycel od naszych południowych sąsiadów

Wiedeński sznycel cielęcy – najpopularniejszy na świecie sznycel od naszych południowych sąsiadów

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na sznycel wiedeński z cielęciny. Najpopularniejszy i najsmaczniejszy sznycel na świecie pochodzi od naszych południowych sąsiadów. Przejdźmy do przepisu!

 

Sznycel wiedeński cielęcy

 

  • 4 steki z zadu cielęcego
  • 10 łyżek stołowych zwykłej mąki
  • 10 łyżek stołowych bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 dl bitej śmietany
  • sól, pieprz czarny mielony

 

Przykryj mięso warstwą folii spożywczej, nie tylko z wierzchu, ale także pod nim, aby zapobiec przywieraniu do talerza. Mięso pokroić w cienkie plastry o grubości około 2 do 3 mm. Zrób małe wgłębienia na obwodzie każdego plastra, aby podczas smażenia pozostał ładny i płaski.

2. Przygotuj folię trójkątną. Dopraw mąkę solą i pieprzem. Obtoczyć mięso w mące, roztrzepanym jajku i śmietanie oraz drobnej bułce tartej.

3. Smażyć plastry na rozgrzanym oleju przez około minutę z każdej strony. Podawać z ósemką cytryny (do skropienia) i z pieczonymi gotowanymi ziemniakami lub frytkami.