Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na sznycel wiedeński z cielęciny. Najpopularniejszy i najsmaczniejszy sznycel na świecie pochodzi od naszych południowych sąsiadów. Przejdźmy do przepisu!
Sznycel wiedeński cielęcy
- 4 steki z zadu cielęcego
- 10 łyżek stołowych zwykłej mąki
- 10 łyżek stołowych bułki tartej
- 3 jajka
- 1 dl bitej śmietany
- sól, pieprz czarny mielony
Przykryj mięso warstwą folii spożywczej, nie tylko z wierzchu, ale także pod nim, aby zapobiec przywieraniu do talerza. Mięso pokroić w cienkie plastry o grubości około 2 do 3 mm. Zrób małe wgłębienia na obwodzie każdego plastra, aby podczas smażenia pozostał ładny i płaski.
2. Przygotuj folię trójkątną. Dopraw mąkę solą i pieprzem. Obtoczyć mięso w mące, roztrzepanym jajku i śmietanie oraz drobnej bułce tartej.
3. Smażyć plastry na rozgrzanym oleju przez około minutę z każdej strony. Podawać z ósemką cytryny (do skropienia) i z pieczonymi gotowanymi ziemniakami lub frytkami.