Strona główna PRZEPISY Sałatka z ciecierzycy z cukinią i grzybami

Sałatka z ciecierzycy z cukinią i grzybami

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Podamy Ci świetny przepis na sałatkę z ciecierzycy z cukinią i grzybami krok po kroku. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Cizrnový salát s cuketou a houbami
Źródło: iStockphoto

 

Sałatka z ciecierzycy z cukinią i grzybami

 

  • 200 g ciecierzycy
  • 250 g pieczarek
  • 2 szt. cukinii
  • sól
  • pieprz mielony 4 kolory
  • czerwona papryka mielona
  • sos sojowy
  • pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • bulion warzywny

 

Ciecierzycę namoczyć w wodzie dzień wcześniej. Odcedź je, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Na koniec posolić ciecierzycę.

Oczyść grzyby i pokrój je na połówki lub ćwiartki. Umyj cukinie i pokrój je na większe kawałki.

3. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać grzyby i cukinię. Doprawić solą i pieprzem do smaku i skropić sosem sojowym. Dusić je przez kilka minut, a następnie zalać niewielką ilością wywaru warzywnego. Gotować przez kilka minut.

Nasza rada: Jeśli chcesz doprawić sałatkę, dodaj trochę płatków chili.

4. Dodaj ugotowaną ciecierzycę do grzybów i cukinii, wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Podgrzać krótko i odstawić na bok.

5. Sałatkę podawać posypaną świeżą natką pietruszki.

Ciecierzyca, grzyby i cukinia. Z tych trzech składników można przygotować smaczną sałatkę w mniej niż 30 minut.

 

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi! Polecamy również.