Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować swoją rodzinę w ten weekend? Podamy Ci świetny przepis na sałatkę z ciecierzycy z cukinią i grzybami krok po kroku. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Sałatka z ciecierzycy z cukinią i grzybami
- 200 g ciecierzycy
- 250 g pieczarek
- 2 szt. cukinii
- sól
- pieprz mielony 4 kolory
- czerwona papryka mielona
- sos sojowy
- pietruszka
- oliwa z oliwek
- bulion warzywny
Ciecierzycę namoczyć w wodzie dzień wcześniej. Odcedź je, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Na koniec posolić ciecierzycę.
Oczyść grzyby i pokrój je na połówki lub ćwiartki. Umyj cukinie i pokrój je na większe kawałki.
3. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, dodać grzyby i cukinię. Doprawić solą i pieprzem do smaku i skropić sosem sojowym. Dusić je przez kilka minut, a następnie zalać niewielką ilością wywaru warzywnego. Gotować przez kilka minut.
Nasza rada: Jeśli chcesz doprawić sałatkę, dodaj trochę płatków chili.
4. Dodaj ugotowaną ciecierzycę do grzybów i cukinii, wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej bulionu. Podgrzać krótko i odstawić na bok.
5. Sałatkę podawać posypaną świeżą natką pietruszki.
Ciecierzyca, grzyby i cukinia. Z tych trzech składników można przygotować smaczną sałatkę w mniej niż 30 minut.
Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi! Polecamy również.