Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować rodzinę w weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na roladkę mięsną z szynką i serem, owiniętą w boczek. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Rolka mięsna z szynką i serem, owinięta bekonem
- 1 kg wieprzowiny
- 100 g cebuli
- 3 g przyprawy do mięsa
- 3 g granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 g bułki tartej
- 100 g cienko pokrojonej szynki
- 100 g cienkich plasterków sera topionego
- 150 g cienko pokrojonego boczku
Posiekane mięso i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Włóż je do głębokiej miski.
2. Dodać przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, sól i jajka. Wymieszać.
3. Dodaj bułkę tartą. Dobrze wymieszać.

4. Rozłóż masę mięsną na kawałku folii spożywczej i uformuj z niej prostokątny placek o grubości 7-10 mm.

5. Ułóż plastry szynki na wierzchu masy mięsnej.

6. Ułóż plastry sera topionego na wierzchu warstwy bekonu.

7. Używając folii, zwiń wierzch mięsa w roladkę.

8. Rozłóż plastry bekonu na blasze do pieczenia, ułóż je po przekątnej i lekko nałóż na siebie końce. Powinny one wyglądać jak pióra ptaków.

9. Ułóż bułkę na plastrach boczku.

10. Przykryj końce 2 plastrami boczku, a następnie zawiń plastry boczku na tacy, składając plastry na przemian po obu stronach.


Piecz bułkę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Przełożyć na talerz.

Porcjuj i podawaj bułkę z taką polewą, jaką lubisz!

Roladka mięsna z szynką i serem, obłożona boczkiem, jest bardzo soczysta i dobrze wypieczona, pokryta chrupiącą, złotą skórką.
Přejeme dobrou chuť!Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi! Wypróbuj także przepis na języki starca – pikantne i pyszne danie z mięsa mielonego i warzyw.