Strona główna PRZEPISY Roladka mięsna z szynką i serem, owinięta bekonem – idealna na świąteczny...

Roladka mięsna z szynką i serem, owinięta bekonem – idealna na świąteczny poczęstunek

Szukasz świetnego przepisu, którym możesz poczęstować rodzinę w weekend? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na roladkę mięsną z szynką i serem, owiniętą w boczek. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Masová roláda se šunkou a sýrem, obalená ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

 

Rolka mięsna z szynką i serem, owinięta bekonem

 

  • 1 kg wieprzowiny
  • 100 g cebuli
  • 3 g przyprawy do mięsa
  • 3 g granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g cienko pokrojonej szynki
  • 100 g cienkich plasterków sera topionego
  • 150 g cienko pokrojonego boczku

 

Posiekane mięso i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Włóż je do głębokiej miski.

2. Dodać przyprawę do mięsa, czosnek granulowany, sól i jajka. Wymieszać.

3. Dodaj bułkę tartą. Dobrze wymieszać.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

4. Rozłóż masę mięsną na kawałku folii spożywczej i uformuj z niej prostokątny placek o grubości 7-10 mm.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

5. Ułóż plastry szynki na wierzchu masy mięsnej.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

6. Ułóż plastry sera topionego na wierzchu warstwy bekonu.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

7. Używając folii, zwiń wierzch mięsa w roladkę.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

8. Rozłóż plastry bekonu na blasze do pieczenia, ułóż je po przekątnej i lekko nałóż na siebie końce. Powinny one wyglądać jak pióra ptaków.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

9. Ułóż bułkę na plastrach boczku.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

10. Przykryj końce 2 plastrami boczku, a następnie zawiń plastry boczku na tacy, składając plastry na przemian po obu stronach.

Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu
Rolka z mletého masa.
Źródło: retete-usoare.eu

Piecz bułkę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Masová roláda se šunkou a sýrem, obalená ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

Przełożyć na talerz.

Masová roláda se šunkou a sýrem, obalená ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

Porcjuj i podawaj bułkę z taką polewą, jaką lubisz!

Masová roláda se šunkou a sýrem, obalená ve slanině
Źródło: retete-usoare.eu

Roladka mięsna z szynką i serem, obłożona boczkiem, jest bardzo soczysta i dobrze wypieczona, pokryta chrupiącą, złotą skórką.

Přejeme dobrou chuť!

Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi! Wypróbuj także przepis na języki starca – pikantne i pyszne danie z mięsa mielonego i warzyw.