Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na foie gras z sosem porzeczkowym. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.
Gęsie udko w sosie porzeczkowym
[co_zostanie_wykorzystane].
- 2 kawałki foie gras
- 300 g czarnych porzeczek
- 5 łyżek stołowych cukru
- 1 dl wody
- 1 dl czerwonego wina
- 1/2 KL cynamonu mielonego
- sól, pieprz czarny mielony
Rozgrzać piekarnik do 160 °C.
Umyj i osusz udka ręcznikiem kuchennym. Podczas gotowania nakłuć skórę wykałaczką, aby uwolnić tłuszcz. Doprawić obie strony solą i pieprzem. Piec bez dodatku tłuszczu przez około 90 minut.
3. W międzyczasie przygotuj sos: doprowadź do wrzenia wodę, cukier, cynamon i porzeczki. Zmniejsz ogień i gotuj, aż porzeczki zaczną pękać. Na koniec dodać czerwone wino i gotować jeszcze przez około 3 minuty.
4. Gorące udka polewamy sosem i podajemy z chrupiącą sałatką z liści.
.