Strona główna PRZEPISY Chrupiące foie gras z sosem porzeczkowym

Chrupiące foie gras z sosem porzeczkowym

Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na foie gras z sosem porzeczkowym. Przygotowanie tego dania zajmie Ci tylko kilka minut, a będziesz mieć pyszny, pełnowartościowy obiad lub kolację.

 

Gęsie udko w sosie porzeczkowym

[co_zostanie_wykorzystane].

  • 2 kawałki foie gras
  • 300 g czarnych porzeczek
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 1 dl wody
  • 1 dl czerwonego wina
  • 1/2 KL cynamonu mielonego
  • sól, pieprz czarny mielony

 

Rozgrzać piekarnik do 160 °C.

Umyj i osusz udka ręcznikiem kuchennym. Podczas gotowania nakłuć skórę wykałaczką, aby uwolnić tłuszcz. Doprawić obie strony solą i pieprzem. Piec bez dodatku tłuszczu przez około 90 minut.

3. W międzyczasie przygotuj sos: doprowadź do wrzenia wodę, cukier, cynamon i porzeczki. Zmniejsz ogień i gotuj, aż porzeczki zaczną pękać. Na koniec dodać czerwone wino i gotować jeszcze przez około 3 minuty.

4. Gorące udka polewamy sosem i podajemy z chrupiącą sałatką z liści.

.