Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na placki z serem, jajkami i warzywami. Bez względu na to, czy lubisz wypić kawę w samotności, czy zaprosić przyjaciół, to urządzenie będzie docenione przez wszystkich.
Paszteciki z serem, jajkami i warzywami
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 ml kefiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g sera
Nadzienie:
- 2 jajka
- 1/2 pęczka zielonej cebulki
- 2-3 gałązki kopru
Można użyć dowolnego nadzienia:
- szynka, mięso gotowane, smażone pieczarki, ser itp.
Inne:
- 20 ml rafinowanego oleju słonecznikowego – do nadania kształtu (+ do smażenia)
Pojemność użytej szklanki wynosi 250 ml.
Przygotuj ciasto: wymieszaj ciepły kefir i sodę oczyszczoną. Pozostawić na 10-15 minut, aż powstanie spieniona masa.
2. Przesianą mąkę, cukier, sól i grubo starty ser umieścić w głębokiej misce. Wymieszać.
3. Dodaj kefir wraz z sodą oczyszczoną do miski z suchymi składnikami. Najpierw wymieszaj ciasto szpatułką, a następnie ugniataj je rękami. Powinien być w miarę jednorodny (starty ser nie pozwala na pełną homogenizację), miękki i nie rozczynowy.
4. Przygotować nadzienie: Ugotowane jajka, koperek i zieloną cebulkę drobno posiekać. Wymieszać.
5. Uformować ciastka: Posmaruj blat roboczy i ciasto odrobiną oleju. Następnie podziel ją na 8 równych części. Uformuj je w kulki.
6. Każdą kulkę ciasta rozwałkować na okrągły placek. Na środek nałóż łyżkę nadzienia. Następnie sklej brzegi, aby całkowicie przykryć nadzienie i ponownie uformować kulę.
7. Tak samo postąpić z wszystkimi kulkami ciasta.
8. Przykryj powstałe kulki czystym ręcznikiem kuchennym i pozwól im „odpocząć” przez 10 minut.
9. Następnie rozwałkuj je lekko za pomocą wałka na grubość 1-1,5 cm.
10) Smażyć placki na małym ogniu pod przykryciem w niewielkiej ilości gorącego oleju z obu stron na złoty kolor.
11. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby usunąć nadmiar oleju.
12. Pozostaw je na chwilę do ostygnięcia, a następnie podawaj z apetytem!
.