Niewiele osób lubi spędzać godziny na przygotowywaniu obiadu w kuchni. Tym razem spróbuj tych klopsików z kurczaka. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, a w efekcie otrzymasz pyszny, pełnowartościowy obiad.
Klopsiki z kurczaka
- 550 g udek z kurczaka (bez kości)
- 450 g piersi z kurczaka
- 300 g cebuli
- 100 g białego chleba
- 100-150 ml wody lub mleka
- 30 g musztardy Dijon
- 13 g soli
- 6 g mielonego czarnego pieprzu (lub do smaku)
- 1 biały chleb – na skórkę
- olej – do opiekania
Usuń skórkę z białego chleba (możesz przechowywać go przez jakiś czas w zamrażarce, aby łatwiej było go kroić). Następnie pokroić kruszywo w kostkę o boku 5 mm.
Kostki chleba można suszyć przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej lub włożyć na kilka minut do piekarnika.
3. Pokrój 100 g białego chleba na małe kawałki i umieść je w misce. Zalej je 100-150 ml wody lub mleka i lekko ściśnij dłońmi. Niech zmięknie.
4. Cebulę pokroić w półksiężyce lub dość dużą kostkę. Smażyć je na niewielkiej ilości oleju, aż będą miękkie i lekko brązowe.
5. Mięso z kurczaka przepuścić przez maszynkę do mięsa ze średnim sitkiem na wierzchu.
6. Dodaj do mięsa mielonego sól i mielony czarny pieprz. Wymieszaj je i ugniataj bardzo dobrze rękami, aż staną się plastyczne.
7. Dodaj odciśnięty chleb i przepuść go przez maszynkę do mięsa, podsmażoną cebulę i przepuść ją przez maszynkę do mięsa, musztardę Dijon. Jeszcze raz wymieszać masę mięsną i zagnieść. Jeśli jest zbyt suchy, można dodać odrobinę mleka (lub wody) pozostałego po namoczeniu chleba.
8. Przykryj masę mięsną pokrywką i wstaw do lodówki na 30 minut.
9. Następnie uformuj z nich klopsiki. Zawiń je w grzanki.
10. Klopsiki smażyć w niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia.
11. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.
Ciesz się klopsikami z kurczaka!
!