Marchewki przygotowane w stylu azjatyckim to doskonała przekąska w każdej sytuacji. Zazwyczaj marynuje się je do bezpośredniego spożycia, ale można je również konserwować. Dzięki temu to cudownie pikantne, aromatyczne i smaczne danie można podawać w dowolnym momencie, bez konieczności czekania, aż się zamarynuje.
Marchew w azjatyckim stylu w słoiku
- 2500 g marchwi
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki stołowe soli gruboziarnistej
- słodka papryka – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- świeża pietruszka – do smaku
- liść laurowy – do smaku
- olej słonecznikowy rafinowany – 80-100 ml na słoik 700 ml
- ocet 70% – 1 łyżeczka na 700 ml słoika
Oczyść marchew i przepuść ją przez specjalną tarkę, aby uzyskać długie, cienkie paski. Włóż je do głębokiej miski.
Przepuścić czosnek przez praskę do czosnku lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki (z pestkami).
4. W misce, do której włożyłeś marchewki, dodaj rozgnieciony czosnek, krążki chili, sól, paprykę i czarny pieprz do smaku. Bardzo dobrze wymieszać.
5. Posiekaj natkę pietruszki.
6. Do każdego umytego, wysterylizowanego i osuszonego słoika włóż liść laurowy.
7. Następnie wypełnij ją przyprawioną marchewką, układając ją jak najgęściej, a na środku dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Sok wyciśnięty z marchwi przelać do szklanek. Spróbuj podzielić ją na równe ilości dla wszystkich.
9. Do słoików dodać rafinowany olej słonecznikowy.
10. Dodaj ocet do słoików.
Przykryć słoiki wysterylizowanymi pokrywkami, nie zamykając ich szczelnie. Umieść je w naczyniu wyłożonym czystym ręcznikiem do herbaty. Do garnka wlej wodę o temperaturze pokojowej, tak aby zakryła 3/4 wysokości słoików.
Sterylizuj przyszłe puszki przez 15 minut od momentu zagotowania wody na małym ogniu.
Wyjąć je po kolei z gorącej wody i szczelnie zamknąć.
14) Odwróć je do góry nogami i przykryj ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną.
Umieść powstałe w ten sposób puszki w miejscu przechowywania.