Strona główna niesklasyfikowane Dwa wspaniałe przepisy na anchois. Bez smażenia i pieczenia!

Dwa wspaniałe przepisy na anchois. Bez smażenia i pieczenia!

Czy lubisz ryby marynowane lub gotowane w zalewie? A czy kiedykolwiek marynowałeś lub kisiłeś anchois? Poniżej znajdują się dwa proste przepisy na ich przygotowanie. Wypróbuj je!

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Przepis nr 1 – Sardele w marynacie

 

  • 500 g sardeli
  • 350 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 3 jagody jałowca
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 łyżeczki musztardy z ziarnami
  • 3/4 łyżki 9% octu

 

Wlej wodę do garnka. Dodać sól, cukier, goździki, czarny pieprz i jałowiec, musztardę, ocet i liście laurowe.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Marynatę gotować przez 3 minuty od zagotowania, często mieszając.

3. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

4. W międzyczasie przygotuj rybę i umieść ją w naczyniu do pieczenia.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Gdy marynata całkowicie ostygnie, polej nią sardele.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Przykryj zapiekankę pokrywką i wstaw do lodówki. Pozostawić sardele do zamarynowania na 18 godzin.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Podawaj marynowane sardele!

Przepis nr 2 – Sardele w pikantnej zalewie

Jak będziemy postępować:
  • 500 g sardeli
  • 1 litr wody
  • 3 łyżki stołowe soli
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 6 jagód jałowca
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
Jak będziemy postępować:

Wlej wodę do garnka. Dodać sól, cukier, czarne ziarna pieprzu, jagody jałowca, kolendrę, liście laurowe i goździki.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

2) Solankę gotować przez 3 minuty od momentu zagotowania, często mieszając.

3. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

4. W międzyczasie przygotuj rybę i umieść ją w naczyniu do pieczenia.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Zalać je zimną solanką.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Przykryj zapiekankę pokrywką i wstaw do lodówki. Sardele pozostawić w zalewie na 18 godzin.

Dva skvělé recepty na ančovičky. Žádné smažení ani pečení!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Podawaj!