Czy lubisz ryby marynowane lub gotowane w zalewie? A czy kiedykolwiek marynowałeś lub kisiłeś anchois? Poniżej znajdują się dwa proste przepisy na ich przygotowanie. Wypróbuj je!
Przepis nr 1 – Sardele w marynacie
- 500 g sardeli
- 350 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- 3 jagody jałowca
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 3 łyżeczki musztardy z ziarnami
- 3/4 łyżki 9% octu
Wlej wodę do garnka. Dodać sól, cukier, goździki, czarny pieprz i jałowiec, musztardę, ocet i liście laurowe.
2. Marynatę gotować przez 3 minuty od zagotowania, często mieszając.
3. Ostudzić do temperatury pokojowej.
4. W międzyczasie przygotuj rybę i umieść ją w naczyniu do pieczenia.
5. Gdy marynata całkowicie ostygnie, polej nią sardele.
6. Przykryj zapiekankę pokrywką i wstaw do lodówki. Pozostawić sardele do zamarynowania na 18 godzin.
7. Podawaj marynowane sardele!
Przepis nr 2 – Sardele w pikantnej zalewie
Jak będziemy postępować:- 500 g sardeli
- 1 litr wody
- 3 łyżki stołowe soli
- 2 łyżki stołowe cukru
- 6 jagód jałowca
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżeczka nasion kolendry
Wlej wodę do garnka. Dodać sól, cukier, czarne ziarna pieprzu, jagody jałowca, kolendrę, liście laurowe i goździki.
2) Solankę gotować przez 3 minuty od momentu zagotowania, często mieszając.
3. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
4. W międzyczasie przygotuj rybę i umieść ją w naczyniu do pieczenia.
5. Zalać je zimną solanką.
6. Przykryj zapiekankę pokrywką i wstaw do lodówki. Sardele pozostawić w zalewie na 18 godzin.
7. Podawaj!