m waniliowym, białą czekoladą i truskawkami. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością.
Ciasto z budyniem waniliowym, białą czekoladą i truskawkami
Na ciasto:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 100 g mąki zwykłej
- 10 g proszku do pieczenia
Na budyń:
- 1 litr mleka
- 3 saszetki budyniu waniliowego w proszku (105 g)
- 7 łyżek stołowych cukru
- 100 g białej czekolady
- 100 g masła
Warstwa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 1 torebka Żelfixu 2:1
- 500 ml wody
- 3 łyżki stołowe cukru
Ciasto zostało przygotowane w prostokątnej formie o wymiarach 20 x 30 cm.
Jak będziemy postępować:1) Przygotować ciasto.
2. Dodaj rafinowany olej słonecznikowy i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.
3. Przełóż ciasto na posmarowaną masłem blachę i rozprowadź równomiernie.
4. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.
5. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
6. Przygotować krem. Dodać budyń waniliowy w proszku i cukier. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.
7. Budyń gotować przez 30 sekund od zagotowania do zgęstnienia, na małym lub średnim ogniu, ciągle mieszając.
8. Odstawić budyń z ognia. Natychmiast wmieszać połamaną na kawałki białą czekoladę i masło. Bardzo dobrze wymieszać, aby się całkowicie rozpuściły i równomiernie rozprowadzić na masie.
9. Budyń rozprowadzić równomiernie na powierzchni schłodzonego blatu. Pozostawić do ostygnięcia.
10. Przygotować warstwę truskawkową: Pokrój truskawki na kawałki i rozłóż je równomiernie na powierzchni ostudzonego kremu.
Żelfix, cukier i wodę umieścić w rondelku. Powstałą mieszaninę gotować, stale mieszając, przez 1 minutę od momentu zagotowania. Jest bardzo spieniony: należy uważać, aby go nie zdradzić.
Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Aby utrzymać ją w czystości, należy usunąć piankę z powierzchni.
13. Wylać ją na powierzchnię ciasta i równomiernie rozprowadzić. Aby nie przebijać warstwy kremu, można umieścić łyżkę przed rozpylaczem.
14) Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.
Następnie pokrój go w plastry i podawaj z wielkim apetytem!