Strona główna PRZEPISY Ciasto z budyniem waniliowym, białą czekoladą i truskawkami!

Ciasto z budyniem waniliowym, białą czekoladą i truskawkami!

m waniliowym, białą czekoladą i truskawkami. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

 

Ciasto z budyniem waniliowym, białą czekoladą i truskawkami

 

Na ciasto:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki zwykłej
  • 10 g proszku do pieczenia

Na budyń:

  • 1 litr mleka
  • 3 saszetki budyniu waniliowego w proszku (105 g)
  • 7 łyżek stołowych cukru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g masła

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g truskawek
  • 1 torebka Żelfixu 2:1
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki stołowe cukru

Ciasto zostało przygotowane w prostokątnej formie o wymiarach 20 x 30 cm.

Jak będziemy postępować:

1) Przygotować ciasto.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

2. Dodaj rafinowany olej słonecznikowy i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Bardzo dobrze wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

3. Przełóż ciasto na posmarowaną masłem blachę i rozprowadź równomiernie.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.

6. Przygotować krem. Dodać budyń waniliowy w proszku i cukier. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji.

7. Budyń gotować przez 30 sekund od zagotowania do zgęstnienia, na małym lub średnim ogniu, ciągle mieszając.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

8. Odstawić budyń z ognia. Natychmiast wmieszać połamaną na kawałki białą czekoladę i masło. Bardzo dobrze wymieszać, aby się całkowicie rozpuściły i równomiernie rozprowadzić na masie.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

9. Budyń rozprowadzić równomiernie na powierzchni schłodzonego blatu. Pozostawić do ostygnięcia.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Przygotować warstwę truskawkową: Pokrój truskawki na kawałki i rozłóż je równomiernie na powierzchni ostudzonego kremu.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

Żelfix, cukier i wodę umieścić w rondelku. Powstałą mieszaninę gotować, stale mieszając, przez 1 minutę od momentu zagotowania. Jest bardzo spieniony: należy uważać, aby go nie zdradzić.

Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Aby utrzymać ją w czystości, należy usunąć piankę z powierzchni.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

13. Wylać ją na powierzchnię ciasta i równomiernie rozprowadzić. Aby nie przebijać warstwy kremu, można umieścić łyżkę przed rozpylaczem.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

14) Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny.

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu

Następnie pokrój go w plastry i podawaj z wielkim apetytem!

Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu
Dort s vanilkovým pudinkem, bílou čokoládou a jahodami!
Źródło: retete-usoare.eu