Strona główna PRZEPISY Ciasto wiedeńskie bez pieczenia: fantastycznie smaczny deser do kawy!

Ciasto wiedeńskie bez pieczenia: fantastycznie smaczny deser do kawy!

Masz ochotę na pyszny, słodki deser, ale nie masz ochoty na pieczenie? Na pewno nie musisz piec. Możesz przygotować pyszny deser bez pieczenia, który spodoba się zarówno młodszym, jak i starszym, a do tego świetnie komponuje się z kawą. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i może być opanowany nawet przez początkującego. Zobaczmy, co jest potrzebne do przygotowania tego prostego, szybkiego i bardzo smacznego deseru.

Źródło: najbolji-recepti.com

Co będzie nam potrzebne:

Na pierwszej warstwie:

  • 2 (2 dcl filiżanki) kr. cukru
  • 2 szklanki wody
  • 125 g masła lub margaryny
  • 200 g kokosa
  • 100 g czekolady
  • 250 g zmielonych herbatników
  • 1 arkusz ciasta waflowego
  • 200 g całych herbatników

Na drugiej warstwie:

  • 100 g cukru
  • 1/2 dcl wody
  • 100 g czekolady
  • 125 g masła lub margaryny
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 dcl soku pomarańczowego

Polewa:

  • 150 g czekolady
  • 5 łyżek stołowych oleju

Jak postępować:

Warstwa 1

1) Cukier i wodę postawić na ogniu i gotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać masło lub margarynę i czekoladę – mieszając, aby się rozpuściła.

2) Zdjąć z ognia i dodać kokos oraz zmielone herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszać.

3) Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na jeden płat wafla. Na wierzchu masy ułożyć herbatniki, które wcześniej namoczono w soku pomarańczowym.

Warstwa 2

4) Cukier i wodę postawić na ogniu i gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło lub margarynę i czekoladę – mieszając, doprowadzić do jej roztopienia.

5) Zdjąć z ognia i dodać zmielone orzechy włoskie. Dobrze wymieszaj i rozprowadź masę na ciasteczkach. Pozostawić do ostygnięcia i przygotować polewę czekoladową.

6) Wymieszać czekoladę z olejem na małym ogniu i polać polewą ciasto, a na koniec posypać kokosem.

Życzymy dobrego smaku!

Źródło przepisu: najbolji-recepti.com