Masz ochotę na pyszny, słodki deser, ale nie masz ochoty na pieczenie? Na pewno nie musisz piec. Możesz przygotować pyszny deser bez pieczenia, który spodoba się zarówno młodszym, jak i starszym, a do tego świetnie komponuje się z kawą. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i może być opanowany nawet przez początkującego. Zobaczmy, co jest potrzebne do przygotowania tego prostego, szybkiego i bardzo smacznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
Na pierwszej warstwie:
- 2 (2 dcl filiżanki) kr. cukru
- 2 szklanki wody
- 125 g masła lub margaryny
- 200 g kokosa
- 100 g czekolady
- 250 g zmielonych herbatników
- 1 arkusz ciasta waflowego
- 200 g całych herbatników
Na drugiej warstwie:
- 100 g cukru
- 1/2 dcl wody
- 100 g czekolady
- 125 g masła lub margaryny
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 dcl soku pomarańczowego
Polewa:
- 150 g czekolady
- 5 łyżek stołowych oleju
Jak postępować:
Warstwa 1
1) Cukier i wodę postawić na ogniu i gotować do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać masło lub margarynę i czekoladę – mieszając, aby się rozpuściła.
2) Zdjąć z ognia i dodać kokos oraz zmielone herbatniki. Wszystko dokładnie wymieszać.
3) Jeszcze ciepłą masę wyłożyć na jeden płat wafla. Na wierzchu masy ułożyć herbatniki, które wcześniej namoczono w soku pomarańczowym.
Warstwa 2
4) Cukier i wodę postawić na ogniu i gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło lub margarynę i czekoladę – mieszając, doprowadzić do jej roztopienia.
5) Zdjąć z ognia i dodać zmielone orzechy włoskie. Dobrze wymieszaj i rozprowadź masę na ciasteczkach. Pozostawić do ostygnięcia i przygotować polewę czekoladową.
6) Wymieszać czekoladę z olejem na małym ogniu i polać polewą ciasto, a na koniec posypać kokosem.
Życzymy dobrego smaku!