Wieprzowina jest bardzo popularnym składnikiem wielu kuchni. Zaskocz swoich gości nowym przepisem z wykorzystaniem ich ulubionych składników. Przygotuj te smakowite plastry wieprzowiny z przykrywką pieczone w piekarniku, które wszyscy pokochają. Można je podawać na przykład z ziemniakami lub sałatką. Sprawdźmy wspólnie, czego potrzebujemy i jak postępować.
Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, a stanowi ono pyszny, pełnowartościowy obiad.
Co będzie nam potrzebne do przygotowania plastrów wieprzowych:
- 6 kotletów wieprzowych
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g sera twardego
- 3 łyżki majonezu lub gęstego białego jogurtu
Jak postępować:
1) Ułożyć plastry mięsa obok siebie i naciąć je wszystkie na powierzchni z obu stron w kształcie kratki.
2) Ułożyć je w misce, doprawić solą, pieprzem i oregano z obu stron.
3) Wlać olej roślinny i wymieszać rękami. Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na grubej tarce, umieścić w misce i wymieszać z tartym serem i majonezem.
4) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej plastry mięsa, a na każdym z nich warstwę masy jajeczno-serowej.
5) Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut.