Delikatne i aromatyczne ciasto z wiśniami – przyjemność, której prawie nikt nie odmówi! Jest szybki, przygotowywany z łatwo dostępnych składników, ale zawsze niezwykle smaczny (niezależnie od rodzaju użytych owoców – świeżych czy mrożonych).
Szybkie ciasto z wiśniami
- 320 g mąki zwykłej
- 200 ml mleka
- 200 g cukru
- 120 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- orzechy laskowe (bez pestek) – do smaku (można zastąpić innymi owocami)
- cukier puder – do dekoracji
Ciasto upiekliśmy w okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm.
Jajka i cukier ubijać mikserem przez kilka minut, aż powstanie puszysta, gęsta, biaława piana.
2. Stopniowo dodawać rafinowany olej słonecznikowy i mleko. Wymieszać za pomocą miksera na małej prędkości.
3. Dodaj cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszanka.
4. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto łyżką, aż stanie się bardziej spójne, a następnie ubij mikserem na gładką masę.
5. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż równomiernie.
6. Na wierzchu ułożyć wiśnie (bez pestek).
7. Piec ciasto przez 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 165°C.
8. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy i usunąć papier do pieczenia.
9. Ułożyć na talerzu. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
10. Pokrój ciasto wiśniowe na plasterki i podawaj!