Jeśli uwielbiasz jeść słodycze i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tą nowością. Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na ciasto wiśniowe z płatkami migdałowymi.

Ciasto wiśniowe z płatkami migdałowymi
- 2 jajka
- 180 g cukru
- torebka cukru waniliowego
- 100 ml oleju
- 200 g kwaśnej śmietany 20%
- 250 g mąki zwykłej
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g wiśni i czereśni (bez pestek)
- płatki migdałowe – do smaku (opcjonalnie)
- cukier puder – do smaku (opcjonalnie)
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ubić do uzyskania puszystej, gęstej i białawej masy.

2. Dodać olej i kwaśną śmietanę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Dodaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Ubijaj ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.

4. Przełóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem blachę (my użyliśmy okrągłej blachy o średnicy 24 cm) i rozprowadź je równomiernie.


5. Rozłóż czereśnie na powierzchni i lekko je dociśnij. Posypać ciasto płatkami migdałowymi.

6. Piec ciasto przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7. Pozostawić do ostygnięcia, następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem, jeśli jest taka potrzeba.

8. Porcjuj i ciesz się!

Udostępnij ten przepis na ciasto wiśniowe z płatkami migdałowymi swoim znajomym! Polecane dla Ciebie: Roladka marshmallow z serkiem śmietankowym, wiśniami i płatkami migdałowymi.