Pyszny włoski sos, który można wykorzystać do wzbogacenia ulubionego makaronu. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Każdy może ją wykonać.
- 600 g mięsa mielonego
- 300 ml bulionu wołowego
- 350 g pomidorów bez skórki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, pieprz czerwony mielony do smaku, świeża bazylia do smaku
- Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno je posiekaj. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i smażyć do uzyskania złotego koloru. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso się zrumieni. Następnie dodać mielony czarny pieprz i mieloną czerwoną paprykę – wymieszać i krótko podsmażyć. Wlać bulion, zamieszać i gotować przez 15-20 minut.
- W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Obrane ze skórki pomidory zmiksować i wymieszać z przecierem pomidorowym. Dodaj sól do smaku, mieloną czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz, posiekaną bazylię i rozgnieciony lub starty czosnek. Sos dobrze wymieszać i dodać do mięsa. Wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj posiekaną bazylię do smaku. Wymieszać i odstawić.
- Gorący sos można podawać na przykład z makaronem.