Tzatziki to słowo greckie, ale pochodzi z języka tureckiego. Pod tą nazwą kryje się smaczna sałatka, w której ogórek odgrywa ważną rolę. Dodaje się czosnek i koperek – całość zalewa się gęstym jogurtem greckim, a na koniec wzbogaca oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Oczywiście z solą i pieprzem…
- 1 szt. ogórków
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2 kubki białego jogurtu greckiego
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
Zetrzyj ogórek na tarce, włóż go do sita i odciśnij wodę. Następnie wymieszaj ogórek z rozgniecionym czosnkiem, posiekanym koperkiem i jogurtem.
Wymieszaj starty ogórek z rozgniecionym czosnkiem, posiekanym koperkiem, białym jogurtem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Podawać schłodzone.
Nasza rada: Jeśli jesteś miłośnikiem mięty, możesz posiekać kilka listków świeżej mięty i dodać je do tzatziki.