Pachnące domowe pagáčky, w których główną rolę odgrywają chrupiące kawałki smażonej wieprzowiny. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie.
- 600 g mąki zwykłej
- 2 żółtka
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany
- 1 kostka drożdży
- 1 łyżeczka cukru granulowanego
- 150 ml mleka
- 400 g mielonych kawałków smażonej wieprzowiny
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- jajko do posmarowania
1) Przygotować zakwas z drożdży, letniego mleka i cukru. Do mąki dodaj sól, pieprz, zakwas, śmietanę i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
2. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, posmaruj je mieloną skrobią, złóż na pół, przykryj ręcznikiem i odstaw na około 30 minut. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż znikną wszystkie skorupki. Następnie wytnij z nich placki, zrób nożem kratkę i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy placek posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.