Strona główna PRZEPISY Smalec pagáčky – smaczne, pyszne i głównie domowej roboty

Smalec pagáčky – smaczne, pyszne i głównie domowej roboty

Pachnące domowe pagáčky, w których główną rolę odgrywają chrupiące kawałki smażonej wieprzowiny. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie.

Oškvarkové pagáčky! Chutné, vynikající a hlavně domácí. Vyzkoušejte tento recept rychle, určitě ho budete dělat častěji
Źródło: iStockphoto

 

  • 600 g mąki zwykłej
  • 2 żółtka
  • 1 filiżanka kwaśnej śmietany
  • 1 kostka drożdży
  • 1 łyżeczka cukru granulowanego
  • 150 ml mleka
  • 400 g mielonych kawałków smażonej wieprzowiny
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • jajko do posmarowania

 

1) Przygotować zakwas z drożdży, letniego mleka i cukru. Do mąki dodaj sól, pieprz, zakwas, śmietanę i żółtka. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej 1 godzinę.

2. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, posmaruj je mieloną skrobią, złóż na pół, przykryj ręcznikiem i odstaw na około 30 minut. Powtarzaj tę czynność do momentu, aż znikną wszystkie skorupki. Następnie wytnij z nich placki, zrób nożem kratkę i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy placek posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut.