Szukasz smacznych, owocowych inspiracji do niedzielnej kawy lub chciałbyś już teraz spróbować czegoś nowego? W takim przypadku trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś przygotujemy razem puszysty deser porzeczkowy, który będzie rozpływał się na języku! Dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo przygotowanie tego deseru jest absolutnie proste i nie trzeba się o nic martwić. Nie bójcie się więc zaangażować całej rodziny, w tym najmłodszych, dla których jest to świetna okazja do doskonalenia umiejętności w kuchni.
Czy dotarliśmy z tą dobrocią do Ciebie? Przygotujmy razem to puszyste ciasto porzeczkowe, które będzie rozpływać się na języku!
Pyszny przepis na deser porzeczkowy:
Czego potrzebujemy:
- 180 g semoliny
- 300 ml kefiru
- 120 g zmiękczonego masła
- 70 g cukru kryształu
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- 10 g cukru waniliowego
- 200 g czarnych porzeczek
- 20 g skrobi kukurydzianej
Jak postępować:
1) Na początku wymieszać ze sobą zmiękczone masło, cukier i cukier waniliowy. Ubijać mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji.
3) Przygotować drugą miskę, w której wymieszać kefir i kaszę manną. Dokładnie wymieszać.
4) Odstawić na 15 minut i dodać do pierwszej mieszanki wraz z proszkiem do pieczenia.
5) Wszystko dokładnie wymieszać.
6) W kolejnym kroku wymieszać porzeczki ze skrobią kukurydzianą.
7) Następnie wymieszać porzeczki z naszym ciastem. Wszystko dokładnie wymieszać.
8) Ciasto wyłożyć na blachę i równomiernie rozprowadzić.
9) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.