Strona główna PRZEPISY Przygotuj domowy tradycyjny pasztet z wątroby

Przygotuj domowy tradycyjny pasztet z wątroby

Klasyczny pasztet, który można łatwo i smacznie przygotować w domu. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Tradiční játrová paštika! Ne kupované, ale domácí. Jakmile se vám to jednou povede, budete to dělat pořád
Źródło: iStockphoto

 

  • 400 g pieczeni wieprzowej
  • 200 g masła
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml bitej śmietany
  • 1/2 dl koniaku
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki musztardy pełnotłustej
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek, tymianek

 

Umyć, zblanszować i cienko pokroić pieczeń.

2. Pieczeń wieprzową pokroić w plastry. Roztopić masło i smalec w rondlu na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Pozwól, aby pieczeń usmażyła się na złoty kolor, a następnie dodaj ją (nie solić ani nie pieprzyć, aby nie stwardniała). Gdy pieczeń się zrumieni, dodaj śmietanę i koniak. Gotować na wolnym ogniu przez minutę.

3. Umieść pieczeń w blenderze, dodaj jajka, musztardę, miód, sól, czarny pieprz, majeranek i tymianek, a następnie zmiksuj. Doprawić do smaku.

4. Umieść pasztet w zamykanym pojemniku i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby zastygł.