Klasyczny pasztet, który można łatwo i smacznie przygotować w domu. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

- 400 g pieczeni wieprzowej
- 200 g masła
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml bitej śmietany
- 1/2 dl koniaku
- 1 jajko (L)
- 2 łyżki musztardy pełnotłustej
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz czarny mielony, majeranek, tymianek
Umyć, zblanszować i cienko pokroić pieczeń.
2. Pieczeń wieprzową pokroić w plastry. Roztopić masło i smalec w rondlu na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Pozwól, aby pieczeń usmażyła się na złoty kolor, a następnie dodaj ją (nie solić ani nie pieprzyć, aby nie stwardniała). Gdy pieczeń się zrumieni, dodaj śmietanę i koniak. Gotować na wolnym ogniu przez minutę.
3. Umieść pieczeń w blenderze, dodaj jajka, musztardę, miód, sól, czarny pieprz, majeranek i tymianek, a następnie zmiksuj. Doprawić do smaku.
4. Umieść pasztet w zamykanym pojemniku i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby zastygł.