W dzisiejszym artykule pokażemy Ci przepis na pyszny deser z bogatym nadzieniem twarogowym, który pokocha cała Twoja rodzina. Jest to bardzo prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet osoba zupełnie początkująca. Zobaczmy, jak je przygotować.
Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 120 g mąki zwykłej
- 120 g cukru granulowanego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy do smaku
Na krem:
- 200 g twarogu
- 250 ml śmietany
- 100-120 g cukru pudru
Do posypywania:
- 2 łyżki stołowe kakao
Jak postępować:
1) Najpierw wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, szczyptą soli i dokładnie wymieszać.
2) Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
3) Rozgrzać piekarnik do 190°C i piec przez około 30 minut. Ostudzić ciasto i przekroić je na 2 płaty.
4) W jednej misce ubić twaróg z cukrem pudrem za pomocą miksera, a w osobnej misce ubić śmietanę.
5) Następnie połączyć obie masy i ubić puszysty krem
6) Upieczony płat ciasta położyć na blasze, posmarować kremem, przykryć drugim płatem i posmarować drugą częścią kremu.
7) Na koniec przez sitko posypać cały wierzch kakao.
PORADA: Kakao można również zastąpić startą czekoladą, a do kremu dodać skórkę cytrynową.
8) Deser wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
Deser powinien być chłodny i chrupiący.