Niewiele osób lubi spędzać godziny na przygotowywaniu obiadu w kuchni. Tym razem spróbuj faszerowanej piersi z kurczaka przygotowanej w piekarniku. Nie tylko będzie ci smakować, ale możesz też zmieniać składniki według własnych upodobań i możliwości. Przepis jest bardzo prosty i szybki.
Jeśli zamierzasz przygotować ziemniaki jako dodatek do tego przepisu, wybierz mniejsze. Są smaczniejsze i zazwyczaj nie trzeba ich nawet obierać.
To, czego potrzebujemy do faszerowanej piersi z kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
- 1 pomidor
- 100 g sera twardego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka musztardy
Jak postępować:
1) Najpierw dokładnie umyć i osuszyć piersi z kurczaka. Następnie przekrój je wzdłuż, tak aby nie przeciąć ich do końca, ale pozwolić im się uformować.
2) Doprawić solą i pieprzem i dobrze rozprowadzić przyprawy.
3) Umyć i pokroić pomidora, a ser pokroić w plasterki.
4) W misce umieścić łyżkę stołową śmietany, łyżkę stołową musztardy i wymieszać razem. Wetrzeć mieszankę w kurczaka.
5) Na każdym plastrze mięsa położyć po 2 plasterki pomidora, 2 plasterki sera i przykryć.
6) Na wierzchu mięsa zrobić 3 nacięcia i tak przygotowane piersi z kurczaka umieścić w naczyniu do pieczenia, które wcześniej posmarowano olejem. Posypać solą i posmarować olejem. Posmaruj powierzchnię większą ilością oleju.
7) Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20-25 minut.
8) Następnie na wierzchu położyć kolejny plasterek sera i pozostawić do zapieczenia na około 2-5 minut.
Życzymy dobrego smaku!
INSTRUKCJE WIDEO DOTYCZĄCE FASZEROWANEJ PIERSI Z KURCZAKA:
Podziel się tym przepisem na faszerowane piersi kurczaka ze znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba.