Kubek zapewni szybkie przygotowanie, a jabłka znów będą pyszne. Bez względu na to, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
- 2 szklanki mąki gruboziarnistej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru granulowanego
- 1/3 szklanki cukru granulowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2 jajka
- 2 jabłka
- cukier cynamonowy do posypania
Rozgrzać piekarnik do 180°C i wyłożyć formę do muffinów papierowymi kubkami.
2. Przygotuj dwie miski. Do jednego naczynia wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier kryształ, cukier waniliowy i mielony cynamon. Wszystko razem wymieszać. W drugiej misce umieść mleko, roztopione masło, jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj je do drugiej miski z suchymi składnikami i wymieszaj na gładkie ciasto.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, a następnie dodać do ciasta.
4. Wypełnij papierowe babeczki w 3/4 ciastem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Na koniec, jeszcze ciepłe muffinki posypać cukrem cynamonowym.