Szukasz smacznej, wytrawnej inspiracji, aby umilić sobie popołudnie? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Bo dziś zrobimy pyszne pączki drożdżowe wypełnione warzywami, kurczakiem i serem. Jest to przysmak nieco trudniejszy do przygotowania, ale dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem i instrukcjom wideo może go przygotować prawie każdy! Zachowaj ten przepis, bo na pewno nie będziesz go robił po raz ostatni!
Czy już zaczynasz się ślinić? Załóż więc czapkę kucharską, weź kuchenkę i razem przygotujmy te pyszne sakiewki z kurczakiem, serem i mieszanką warzyw!
Wspaniały przepis na biszkopt drożdżowy:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 125 ml mleka
- 6 g drożdży
- 15 g cukru
- 4 g soli
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 350 g mąki zwykłej
Mieszanka:
- 100 g cebuli, marchewki, dymki
- 100 g ugotowanej piersi z kurczaka
- 5 g słodkiej papryki
- 5 kurkuma
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 20 g mąki zwykłej
- 200 ml mleka
- 200 g sera twardego
do namaszczenia:
- 1 jajko
- nasiona sezamu białego i czarnego
Jak postępować:
1) Na początku wymieszać mleko, drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać.
2) Dodać jajka i roztopione masło. Uderz ponownie.
3) Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
4) Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
5) Następnie podzielić ciasto na 8 równych części.
6) Każdą porcję zwinąć w cienki płat.
7) Na małym ogniu wymieszać wszystkie składniki wymienione dla mieszanki.
8) Po ugotowaniu masy, rozprowadzić ją na przygotowanym cieście. Na wierzchu ułożyć starty ser.
9) W następnym kroku utworzymy torbę w następujący sposób.
10) Nie zapomnij posmarować sakiewek rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu.
11) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.