Niewiele osób lubi spędzać godziny na przygotowywaniu obiadu w kuchni. Ta zupa cebulowa z padliną sprawi, że wystarczy kilka minut, aby przygotować pyszny obiad. Jest to słowacka odpowiedź na francuską zupę cebulową.
Zupa cebulowa z padliną
Zupa:
- 5 średnich ziemniaków
- 2 łyżki stołowe smalcu wieprzowego
- 3 cebule
- 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
- 1 garść natki pietruszki
- sól, majeranek, słodka papryka do smaku
Carrion:
- 6 łyżek mąki gruboziarnistej
- 1 jajko
- odrobina wody
- 1 szczypta soli
1) Ziemniaki obrać, pokroić w mniejszą kostkę i ugotować w osolonej wodzie.
2. W międzyczasie przygotuj zasmażkę na patelni: Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Następnie oprószyć cebulę mąką wymieszaną z mieloną papryką i dalej smażyć, stale mieszając. Na koniec dodaj wodę i wymieszaj z wywarem, aby nie było grudek.
3. Ugotowane ziemniaki zalać wywarem i ponownie doprowadzić zupę do wrzenia.
4. W czasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj mąkę: W misce rozrób mąkę, jajka, sól i odrobinę wody na sztywne ciasto, które następnie zetrzyj na tarce lub podziel na mniejsze kawałki.
5. Zanim zupa dojdzie do wrzenia, dodaj sól do smaku, suszony majeranek i mieloną marchewkę, a następnie gotuj wszystko razem przez około 2 minuty.
6. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki i kromką świeżego chleba.