Strona główna PRZEPISY Zupa cebulowa z padliną. Smaczne i przede wszystkim zdrowe

Zupa cebulowa z padliną. Smaczne i przede wszystkim zdrowe

Niewiele osób lubi spędzać godziny na przygotowywaniu obiadu w kuchni. Ta zupa cebulowa z padliną sprawi, że wystarczy kilka minut, aby przygotować pyszny obiad. Jest to słowacka odpowiedź na francuską zupę cebulową.

Cibulová polévka s mršinou. Chutná a hlavně zdravá
Źródło: iStockphoto

 

Zupa cebulowa z padliną

 

Zupa:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki stołowe smalcu wieprzowego
  • 3 cebule
  • 2 łyżki stołowe mąki zwykłej
  • 1 garść natki pietruszki
  • sól, majeranek, słodka papryka do smaku

Carrion:

  • 6 łyżek mąki gruboziarnistej
  • 1 jajko
  • odrobina wody
  • 1 szczypta soli

 

1) Ziemniaki obrać, pokroić w mniejszą kostkę i ugotować w osolonej wodzie.

2. W międzyczasie przygotuj zasmażkę na patelni: Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na smalcu na złoty kolor. Następnie oprószyć cebulę mąką wymieszaną z mieloną papryką i dalej smażyć, stale mieszając. Na koniec dodaj wodę i wymieszaj z wywarem, aby nie było grudek.

3. Ugotowane ziemniaki zalać wywarem i ponownie doprowadzić zupę do wrzenia.

4. W czasie, gdy zupa się gotuje, przygotuj mąkę: W misce rozrób mąkę, jajka, sól i odrobinę wody na sztywne ciasto, które następnie zetrzyj na tarce lub podziel na mniejsze kawałki.

5. Zanim zupa dojdzie do wrzenia, dodaj sól do smaku, suszony majeranek i mieloną marchewkę, a następnie gotuj wszystko razem przez około 2 minuty.

6. Zupę podawać z posiekaną natką pietruszki i kromką świeżego chleba.