Strona główna PRZEPISY Królicze udka z warzywami gotowanymi na parze – Smaczny obiad i kolacja

Królicze udka z warzywami gotowanymi na parze – Smaczny obiad i kolacja

Przygotuj udka królicze z warzywami gotowanymi na parze. Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.

Králičí stehna s dušenou zeleninou. Chutný oběd nebe večerě? Další skvělý recept, který vám nabízíme. Určite ho vyzkoušejte
Next Źródło: iStockphoto

 

  • 4 kawałki udźca króliczego
  • 1 cytryna
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 większe marchewki
  • 2 filiżanki mrożonego groszku
  • 1 paczka zielonej papryki
  • 2 dl bulionu warzywnego
  • sól, pieprz czarny mielony

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.

Umyj udka, osusz je ręcznikiem kuchennym i umieść w naczyniu do pieczenia.

Posolić i popieprzyć obie strony, dodać startą skórkę z cytryny, trochę posiekanego rozmarynu, cały ząbek czosnku i odrobinę oliwy z oliwek. Wlać niewielką ilość wody. Piec przez około 60 minut.

4. W międzyczasie przygotuj warzywa: na maśle i odrobinie oleju podsmaż większe plastry cebuli, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wywar i gotować przez około 15 minut.

5. Na koniec dodaj wywar z udek do duszonych warzyw i podawaj.