Przygotuj udka królicze z warzywami gotowanymi na parze. Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.

- 4 kawałki udźca króliczego
- 1 cytryna
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 2 większe marchewki
- 2 filiżanki mrożonego groszku
- 1 paczka zielonej papryki
- 2 dl bulionu warzywnego
- sól, pieprz czarny mielony
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
Umyj udka, osusz je ręcznikiem kuchennym i umieść w naczyniu do pieczenia.
Posolić i popieprzyć obie strony, dodać startą skórkę z cytryny, trochę posiekanego rozmarynu, cały ząbek czosnku i odrobinę oliwy z oliwek. Wlać niewielką ilość wody. Piec przez około 60 minut.
4. W międzyczasie przygotuj warzywa: na maśle i odrobinie oleju podsmaż większe plastry cebuli, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek i paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wywar i gotować przez około 15 minut.
5. Na koniec dodaj wywar z udek do duszonych warzyw i podawaj.