Strona główna PRZEPISY Domowy sos tatarski – gdy raz go spróbujesz, będziesz go dalej przygotowywać

Domowy sos tatarski – gdy raz go spróbujesz, będziesz go dalej przygotowywać

Żaden domowy sos tatarski nie dorównuje…

Domácí tatarská omáčka! Niet nad domácí tatarskú omáčku. Domácí výroba je domácí výroba
Źródło: iStockphoto

 

  • 2 kawałki żółtka jaja
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebula
  • 1 szt. ogórka kwaszonego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku

 

Żółtka i musztardę umieścić w misce. Dobrze wymieszać za pomocą miksera ręcznego lub trzepaczki. Następnie, ciągle ubijając, dodawaj cienkim strumieniem olej, aż masa zacznie powoli gęstnieć i pęcznieć. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!

2. Cebulę, czosnek i ogórki drobno posiekać i dodać do majonezu. Zmiksować za pomocą blendera. Na koniec doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny.

Nasza rada: Jeśli nie jesteś miłośnikiem czosnku, możesz go pominąć lub zastąpić kaparami, koperkiem lub natką pietruszki.