Żaden domowy sos tatarski nie dorównuje…
- 2 kawałki żółtka jaja
- 1 łyżka stołowa musztardy
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 1 mała cebula
- 1 szt. ogórka kwaszonego
- 1/2 ząbka czosnku
- sól do smaku
- mielony czarny pieprz do smaku
- sok z cytryny do smaku
Żółtka i musztardę umieścić w misce. Dobrze wymieszać za pomocą miksera ręcznego lub trzepaczki. Następnie, ciągle ubijając, dodawaj cienkim strumieniem olej, aż masa zacznie powoli gęstnieć i pęcznieć. Ważne jest, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej!
2. Cebulę, czosnek i ogórki drobno posiekać i dodać do majonezu. Zmiksować za pomocą blendera. Na koniec doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i sokiem z cytryny.
Nasza rada: Jeśli nie jesteś miłośnikiem czosnku, możesz go pominąć lub zastąpić kaparami, koperkiem lub natką pietruszki.