Strona główna PRZEPISY Czy spodziewasz się gościa? Szybki i bardzo smaczny strudel sernikowy z rodzynkami

Czy spodziewasz się gościa? Szybki i bardzo smaczny strudel sernikowy z rodzynkami

Mówi się, że dobre jedzenie wzmacnia relacje. Dlaczego więc nie zaplanować popołudniowego spotkania z przyjaciółmi lub rodziną i nie przygotować czegoś naprawdę wyjątkowego? Ten szybki i bardzo smaczny strudel sernikowy z rodzynkami to strzał w dziesiątkę.

Tvarohový závin s rumovými rozinkami! Čekáte návštěvu? Máme pro vás recept na rýchly a velmi chutný tvarohový závin s rozinkami. Můžete ho nabídnout s kávou nebo čajem. Okamžitě si ho zamilují
Źródło: iStockphoto

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie Golden Cob
  • 1 garść rodzynek
  • 250 g tłustego sera twarogowego w grudkach
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 100 g cukru semolina
  • 250 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka rumu
  • jajko do posmarowania

 

Rodzynki zalać rumem i odstawić do namoczenia.

2. Przygotuj nadzienie: ubij mleko, golden cob, cukier, cukier waniliowy i żółtko. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia i uzyskać konsystencję gęstego budyniu. Rodzynki i rum wmieszać do jeszcze gorącego budyniu.

3. Białka wbić do śniegu.

4. Ubić serek śmietankowy z masłem, letnim budyniem, a na koniec wmieszać śnieg.

5. Ułóż nadzienie na arkuszu ciasta francuskiego, złóż krótsze brzegi i zwiń dłuższy bok.

6. Umieścić w misce i pozostawić do ostygnięcia. Posmarować ubitym jajkiem i piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.