Przygotować kwaśne ciasto śliwkowe z kruszonką. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
- 500 g mąki gruboziarnistej
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru granulowanego
- 125 g masła
- 2 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 300 ml mleka pełnego
- 1/4 łyżeczki soli
- 400 g śliwek
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Carrion:
- 3 łyżki mąki gruboziarnistej
- 3 łyżki cukru granulowanego
- 50 g masła
[jak_będziemy_przestrzegać].
1. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut do wyrośnięcia.
2. W misce umieścić mąkę, cukier puder, masło, żółtka, pozostałe mleko, sól i zakwas. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
3. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
4. Rozwałkuj ciasto lub rozprowadź je rękami na blasze. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórą do dołu. Posypać cukrem waniliowym i mielonym cynamonem.
5. Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec przez około 20 minut.