Strona główna PRZEPISY Ciasto śliwkowe z kruszonką – Domowe ciasto, w którym od razu się...

Ciasto śliwkowe z kruszonką – Domowe ciasto, w którym od razu się zakochasz

Przygotować kwaśne ciasto śliwkowe z kruszonką. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

 

Kyselý švestkový koláč s mršinou. Domácí koláč, který si okamžitě zamilujete. Vynikající a velmi chutný
Źródło: iStockphoto
  • 500 g mąki gruboziarnistej
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru granulowanego
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 300 ml mleka pełnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 400 g śliwek
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Carrion:

  • 3 łyżki mąki gruboziarnistej
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • 50 g masła

[jak_będziemy_przestrzegać].

1. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut do wyrośnięcia.

2. W misce umieścić mąkę, cukier puder, masło, żółtka, pozostałe mleko, sól i zakwas. Wyrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

4. Rozwałkuj ciasto lub rozprowadź je rękami na blasze. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Połówki śliwek ułożyć na cieście skórą do dołu. Posypać cukrem waniliowym i mielonym cynamonem.

5. Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec przez około 20 minut.