Wspaniała zupa z porów z brukselką, która napełni Cię i rozgrzeje. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
- 1 por
- 200 g kapusty brukselskiej
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 200 ml bitej śmietany
- 1 litr wywaru warzywnego
- sól, mielony czarny pieprz,
- gałka muszkatołowa
1) Ziemniaki obrać i pokroić w mniejszą kostkę.
2. Odetnij dolną część pora wraz z korzeniami i liśćmi. Środkową część dobrze umyć i pokroić na cienkie plasterki.
3. Odetnij dolne części główek kapusty, obierz górne liście i opłucz je pod wodą, aby usunąć zanieczyszczenia. Większe główki można przekroić na pół.
4. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do uzyskania złotego koloru.
5. Następnie dodaj pory, brukselkę i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 2 minuty. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia przez około 20 minut.
6. Na koniec dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia przez około 2 minuty. Wyjąć, zetrzeć na tarce szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku. W razie potrzeby doprawić solą.