Strona główna PRZEPISY Zupa porowa z brukselką – smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa

Zupa porowa z brukselką – smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa

Wspaniała zupa z porów z brukselką, która napełni Cię i rozgrzeje. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!

Pórková polévka s růžičkovou kapustou. Chutná a hlavně velmi zdravá polévka. Skvělý recept na chutnou polévku, určitě si ji zamilujete
Źródło: iStockphoto

 

  • 1 por
  • 200 g kapusty brukselskiej
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml bitej śmietany
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sól, mielony czarny pieprz,
  • gałka muszkatołowa

1) Ziemniaki obrać i pokroić w mniejszą kostkę.

2. Odetnij dolną część pora wraz z korzeniami i liśćmi. Środkową część dobrze umyć i pokroić na cienkie plasterki.

3. Odetnij dolne części główek kapusty, obierz górne liście i opłucz je pod wodą, aby usunąć zanieczyszczenia. Większe główki można przekroić na pół.

4. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć do uzyskania złotego koloru.

5. Następnie dodaj pory, brukselkę i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem i smażyć przez około 2 minuty. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia przez około 20 minut.

6. Na koniec dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia przez około 2 minuty. Wyjąć, zetrzeć na tarce szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku. W razie potrzeby doprawić solą.