Nigdy nie piekłeś niczego łatwiejszego. Z drugiej strony, smakują wyśmienicie. Te malinowe wieńce z cytrynową glazurą na pewno Cię oczarują. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

- 275 g schłodzonego ciasta francuskiego (1 opakowanie)
- 10 KL dżem malinowy
- 150 g świeżych malin
Glazura:
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko do posmarowania
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Ciasto francuskie pokroić na 10 pasków o szerokości około 2 cm. Zwiń każdy pasek we wstążkę, skręcając dwa końce paska między palcami w przeciwnych kierunkach. Następnie dociśnij jeden koniec paska do powierzchni roboczej (aby utworzyć podstawę dla dżemu) i przytrzymaj go palcem, podczas gdy resztę ciasta zawiń wokół niego, aby utworzyć wieniec. Na środek każdego wieńca nałóż łyżkę dżemu i udekoruj całymi malinami.
3. Ułóż wieniec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj go roztrzepanym jajkiem i piecz do uzyskania złotego koloru – około 15 minut.
4. Na koniec polej wieniec glazurą, którą przygotujesz, roztrzepując sok z cytryny z cukrem.