Strona główna PRZEPISY Wianki malinowe z polewą cytrynową – proste, smaczne i pachnące

Wianki malinowe z polewą cytrynową – proste, smaczne i pachnące

Nigdy nie piekłeś niczego łatwiejszego. Z drugiej strony, smakują wyśmienicie. Te malinowe wieńce z cytrynową glazurą na pewno Cię oczarują. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

Malinové věnce s citronovou polevou. Jednoduché, chutné a voňavé
Źródło: iStockphoto

 

  • 275 g schłodzonego ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 10 KL dżem malinowy
  • 150 g świeżych malin

Glazura:

  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko do posmarowania

 

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Ciasto francuskie pokroić na 10 pasków o szerokości około 2 cm. Zwiń każdy pasek we wstążkę, skręcając dwa końce paska między palcami w przeciwnych kierunkach. Następnie dociśnij jeden koniec paska do powierzchni roboczej (aby utworzyć podstawę dla dżemu) i przytrzymaj go palcem, podczas gdy resztę ciasta zawiń wokół niego, aby utworzyć wieniec. Na środek każdego wieńca nałóż łyżkę dżemu i udekoruj całymi malinami.

3. Ułóż wieniec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj go roztrzepanym jajkiem i piecz do uzyskania złotego koloru – około 15 minut.

4. Na koniec polej wieniec glazurą, którą przygotujesz, roztrzepując sok z cytryny z cukrem.