Brakuje Ci inspiracji, co ugotować na obiad lub kolację. Spróbuj tego dania, które jest naprawdę łatwe i szybkie. Zrób niezwykłe połączenie smaków i przygotuj pierś z kurczaka z plasterkami jabłka. Zobaczmy, jak to zrobić. Przygotowanie tego dania zajmie tylko kilka minut, a będzie pysznym, pełnowartościowym obiadem.
- Dzięki sekretnemu składnikowi – jabłkom – sadzonki będą wyjątkowo soczyste i smaczne.
- Jabłka dodaje się nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale także dlatego, że zapobiegają wysychaniu mięsa kurczaka i utrzymują jego soczystość.
Co będzie potrzebne do przygotowania tych piersi z kurczaka:
- 3 piersi z kurczaka
- 2 jabłka
- 6 ząbków czosnku
- 50 g masła
- 1 łyżka dowolnego dżemu
- czarny pieprz i sól do smaku
Jak postępować:
1) W każdym filecie z kurczaka wyciąć głębsze rowki z obu stron. Dokładnie posolić.
2) Oczyść czosnek i pokrój go na cienkie plasterki.
3) Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych i przekroić na pół, również ze skórką.
4) Pokrój też masło na plasterki.
5) Gdy wszystko będzie gotowe, zacząć wkładać do rowków plasterki czosnku, jabłko i masło, a następnie umieścić wszystkie trzy kawałki obok siebie w naczyniu do pieczenia.
6) Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i piec przez około 20 minut.
7) W międzyczasie w misce przygotować marynatę. Włóż łyżkę dżemu, pieprz i inne przyprawy do smaku. Zmiksuj za pomocą blendera, a następnie wyjmij mięso z piekarnika i natrzyj.
8) Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 10 minut w temperaturze 200°C.
Życzymy dobrego smaku!
INSTRUKCJE WIDEO DOTYCZĄCE PLASTERKÓW KURCZAKA Z JABŁKAMI:
.
Podziel się tym przepisem na pierś z kurczaka z jabłkami bez pieczenia z Twoimi znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba.