Delikatne placki cebulowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut i stanowi ono pyszny, zdrowy obiad.
- 3 duże białe cebule
- 1 duża czerwona cebula
- 1 por
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 2 garście pietruszki
- 3 jajka
- 100 g mąki gruboziarnistej
- 60 g mąki zwykłej
- sól, pieprz czarny mielony, majeranek
- olej do smarowania
Oczyść cebulę i por, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Smażyć je na patelni na rozgrzanym oleju, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i stracą objętość – około 10 minut.
2. W dużej misce wymieszaj cebulę z posiekaną natką pietruszki, jajkami i obiema mąkami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
3. Następnie kłaść łyżką małe placki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
4. Usuń nadmiar oleju z naleśników, kładąc je na ręczniku kuchennym.
5. Podawać z tartym serem lub kwaśną śmietaną doprawioną zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną soli.