Strona główna PRZEPISY Placki cebulowe, które nigdy nie były lepsze – alternatywa dla tradycyjnych placków...

Placki cebulowe, które nigdy nie były lepsze – alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych

Delikatne placki cebulowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut i stanowi ono pyszny, zdrowy obiad.

Cibulové palačinky, nikdy nebyly lepší
Źródło: iStockphoto

 

  • 3 duże białe cebule
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 por
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 garście pietruszki
  • 3 jajka
  • 100 g mąki gruboziarnistej
  • 60 g mąki zwykłej
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek
  • olej do smarowania

 

Oczyść cebulę i por, a następnie pokrój je w cienkie plasterki. Smażyć je na patelni na rozgrzanym oleju, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i stracą objętość – około 10 minut.

2. W dużej misce wymieszaj cebulę z posiekaną natką pietruszki, jajkami i obiema mąkami. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

3. Następnie kłaść łyżką małe placki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

4. Usuń nadmiar oleju z naleśników, kładąc je na ręczniku kuchennym.

5. Podawać z tartym serem lub kwaśną śmietaną doprawioną zmiażdżonym czosnkiem i odrobiną soli.