Dzisiaj przyjrzymy się fantastycznemu wykrojowi, który spodoba się zarówno Tobie, jak i całej Twojej rodzinie. Przepis przysłała nam pani Monika H., za co bardzo jej dziękujemy. Przyjrzyjmy się, co jest nam potrzebne i jak przygotować tę dobroć.
Co będzie nam potrzebne:
- 10 jaj
- 600 g mąki gruboziarnistej
- muszle
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia
- 500 g cukru kryształu
- 10 łyżek oleju
- 10 łyżek mleka
Do podlewania:
- 240 g cukru kryształu
- 150 ml wody
- 2 łyżki gęstego syropu malinowego
- 1 paczka cukru waniliowego
- 2 szt. cytryny
- 2 pomarańcze
- 100 g masła
- 1 dcl rumu
Na polewę:
- 250 g cukru pudru
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżka gęstego syropu malinowego
- 1 łyżka mleka (lub więcej w razie potrzeby)
- szczypta czerwonego barwnika spożywczego
- 400 g dżemu malinowego do posmarowania
Jak postępować:
1) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia upiec dwa arkusze.
2) Na jedną blachę potrzebne są: 3 żółtka, które ubijamy ze 150 g granulowanego cukru, 3 łyżki oleju i 3 łyżki mleka. Następnie mieszamy 180 g mąki z 1/2 opakowania proszku do pieczenia i ubijamy pianę z białek na sztywno. Do masy żółtkowej na przemian lekko wmieszać mąkę i śnieg. Piec ciasto w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
3) Trzeci arkusz pieczemy w ten sam sposób, ale potrzebne będą 4 jajka, odrobina czerwonego barwnika, 240 g mąki gruboziarnistej, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 200 g cukru kryształu oraz 4 łyżki oleju i 4 łyżki mleka. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Ważne jest, aby pozostawić wszystkie arkusze na papierze do pieczenia.
Wypełnienie:
4) Plaster z 4 jajkami (czerwony) włożyć do brytfanny, w której się piekł, polać polewą i pozostawić na około 30 minut do nasiąknięcia.
5) Posmaruj jedną kromkę z 3 jaj konfiturą przez 30 minut. Połóż posmarowaną stronę na wierzchu czerwonego plastra, używając maty, odwróć go tak, aby wierzch plastra był nadal przykryty papierem do pieczenia, który następnie ściągnij.
6) Ostatni plasterek z 3 jajek posmarować resztą konfitury, położyć pomalowaną stroną na czerwonym plasterku (powinny być: papier do pieczenia, plasterek, czerwony plasterek, plasterek i papier do pieczenia).
7) Dobrze obciążyć deser i odstawić do lodówki do następnego dnia. Następnie zdejmij papier do pieczenia i odwróć deser na matę do pieczenia, zdejmij drugi papier do pieczenia i polej deser lukrem, pozostaw do wyschnięcia i podawaj.
Polewa:
Doprowadź wodę z cukrem do wrzenia, aby rozpuścić cukier, dodaj masło i odstaw do ostygnięcia. Wyszoruj dobrze obie pomarańcze i cytryny, zetrzyj drobno skórki i wyciśnij sok. Do przygotowanego syropu i masła dodaj: skórkę i sok, cukier waniliowy, syrop malinowy i rum.
Polewa:
Wymieszaj cukier puder z rumem, szczyptą barwnika spożywczego, syropem i mlekiem, aby uzyskać gęstą glazurę.
.