Strona główna PRZEPISY Zupa pomidorowa z pesto bazyliowym

Zupa pomidorowa z pesto bazyliowym

Zupa pomidorowa z pesto bazyliowym. Smaczna zupa, do której przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Pesto bazyliowe nadaje klasycznej zupie odpowiedni charakter.

Źródło: iStockphoto
  • 700 g pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka stołowa cukru granulowanego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki stołowe bitej śmietany
  • 1 łyżka stołowa pesto bazyliowego

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać cukier i doprowadzić do jej skarmelizowania.

2) Łyżeczką polać ocet. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory i czosnek.

3. Zalej wszystko bulionem i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie.

4. Po około 20 minutach zmiksuj zupę za pomocą blendera i dopraw solą i pieprzem.

5. Polewamy śmietaną i dodajemy pesto bazyliowe do smaku.