Zupa pomidorowa z pesto bazyliowym. Smaczna zupa, do której przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Pesto bazyliowe nadaje klasycznej zupie odpowiedni charakter.

- 700 g pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka stołowa cukru granulowanego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 litr wywaru warzywnego
- sól, mielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki stołowe bitej śmietany
- 1 łyżka stołowa pesto bazyliowego
Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać cukier i doprowadzić do jej skarmelizowania.
2) Łyżeczką polać ocet. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory i czosnek.
3. Zalej wszystko bulionem i dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie.
4. Po około 20 minutach zmiksuj zupę za pomocą blendera i dopraw solą i pieprzem.
5. Polewamy śmietaną i dodajemy pesto bazyliowe do smaku.