Czy kiedykolwiek przygotowywałeś w ten sposób makaron z serem? Jest pyszny! Możesz się nim delektować o każdej porze: na śniadanie, obiad lub kolację!
Wspaniały serowy makaron z bułką tartą
- 300 g makaronu
- 40 g sera (posypać nim warstwy makaronu)
Sos:
- 40 g masła
- 25 g mąki
- 80-100 g sera (cheddar, mozzarella itp.)
- 500 ml mleka
- sól, mielony czarny pieprz – do smaku
Na ciasto:
- 2-3 łyżki stołowe bułki tartej
- 10 g roztopionego masła
- 25 g sera
- przyprawy – do smaku
Dodaj surowy makaron do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je, aż będą prawie gotowe (powinny być ugotowane w 75-80%). Następnie przełóż je na durszlak i poczekaj, aż cała woda spłynie z powierzchni.
2. Przygotować sos: Roztopić masło na patelni. Dodać mąkę i bardzo dobrze wymieszać. Poczekaj, aż podsmażona mąka zacznie się gotować.
3. Stopniowo dodawaj mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzić powstałą mieszaninę do wrzenia. Należy zwrócić uwagę na to, że masa lekko zgęstnieje.
4. Dodać sól i czarny pieprz do smaku oraz starty ser (jeśli to możliwe, użyć sera cheddar lub dodać inny rodzaj sera). Wymieszaj sos i gotuj, aż ser się rozpuści.
5. Dodaj ugotowany makaron do sosu. Bardzo dobrze wymieszać.
6. Połowę makaronu przełożyć na posmarowaną masłem patelnię i równomiernie rozłożyć. Posypać 40 g startego sera.
7. Dodaj pozostały makaron na tacę. Rozłóż równomiernie.
8. Przygotować masę na kruszonkę: Wymieszaj bułkę tartą z roztopionym masłem, papryką (do smaku) i startym serem.
9) Posyp mieszanką powierzchnię makaronu.
10. Piecz makaron przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. W tym czasie makaron będzie w pełni ugotowany, a mieszanka bułki tartej i sera zrumieni się i stanie się chrupiąca.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na makaron z serem, podziel się nim ze znajomymi! Fantastyczne placki ziemniaczane nadziewane mięsem – każdy, kto ich spróbuje, jest zachwycony.