Jeśli masz w swoim wywarze rosół z kurczaka lub wołowiny, praktycznie wszystko jest gotowe. Ta włoska zupa z jajek Pavese jest szybka i sycąca.
Włoska zupa jajeczna (Pavese)
- 600 ml bulionu drobiowego lub wołowego
- 4 jajka
- 4 kromki białego chleba
- 2 łyżki masła
- tarty parmezan
- pietruszka
- sól
- pieprz czarny mielony
W garnku przygotuj bulion. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i pozwól mu delikatnie bulgotać. Kiedy nadejdzie Twoja kolej, musi być gorąco.
2. Roztopić masło na patelni i smażyć kromki chleba z obu stron na małym ogniu, aż będą chrupiące.
3. Umieść chleb w miseczkach do zupy (2 kawałki na porcję) i ostrożnie wbij jajko do każdej z nich. Zawartość miski posypać tartym parmezanem, lekko posolić i popieprzyć.
4. Następnie ostrożnie wlej wywar do każdej miski – najpierw pod chleb, a potem trochę nad świeże jajka. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.