Strona główna PRZEPISY Włoska zupa jajeczna (Pavese). Szybka i sycąca zupa, z którą każdy sobie...

Włoska zupa jajeczna (Pavese). Szybka i sycąca zupa, z którą każdy sobie poradzi

Jeśli masz w swoim wywarze rosół z kurczaka lub wołowiny, praktycznie wszystko jest gotowe. Ta włoska zupa z jajek Pavese jest szybka i sycąca.

Italská vaječná polévka (Pavese). Rychlá a sytá polévka. Zvládne ju každý
Źródło: iStockphoto

 

Włoska zupa jajeczna (Pavese)

 

  • 600 ml bulionu drobiowego lub wołowego
  • 4 jajka
  • 4 kromki białego chleba
  • 2 łyżki masła
  • tarty parmezan
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

W garnku przygotuj bulion. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia i pozwól mu delikatnie bulgotać. Kiedy nadejdzie Twoja kolej, musi być gorąco.

2. Roztopić masło na patelni i smażyć kromki chleba z obu stron na małym ogniu, aż będą chrupiące.

3. Umieść chleb w miseczkach do zupy (2 kawałki na porcję) i ostrożnie wbij jajko do każdej z nich. Zawartość miski posypać tartym parmezanem, lekko posolić i popieprzyć.

4. Następnie ostrożnie wlej wywar do każdej miski – najpierw pod chleb, a potem trochę nad świeże jajka. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.