Wiśniowa bańka z syropem cukrowym oczaruje Cię. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka pełnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki gruboziarnistej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 KL sody oczyszczonej
Syrop:
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki cukru granulowanego
- 1 kawałek całego cynamonu (starty)
- 1 kostka pomarańczy
- 3 goździki całe
- sok z marynowanych owoców
- 2 filiżanki wiśni i czereśni (bez pestek)
- 2 łyżki cukru granulowanego
Wiśnie umyć i wydrylować. Posypać je cukrem pudrem i pozostawić do zamarynowania. Później odcedź je, a sok zachowaj na syrop.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
3. W celu przygotowania ciasta wymieszaj razem: jajka, cukier, cukier waniliowy, mleko i olej. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodawaj do płynnej mieszanki. Wymieszane ciasto przełóż do głębokiej formy (ciasto wyrośnie) wysmarowanej masłem i oprószonej grubą mąką. Na wierzchu ułożyć wiśnie i piec przez około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj syrop. W rondelku podgrzać wodę, cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, goździki i przecedzony sok owocowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Zdejmij syrop z ognia i odstaw do ostygnięcia.
5. Letni syrop wylewać partiami na gorące ciasto i pozostawić do nasiąknięcia – około 20 minut. Pokroić na kwadraty i podawać.