Strona główna PRZEPISY Wiśniowa bublanina z syropem cukrowym

Wiśniowa bublanina z syropem cukrowym

Wiśniowa bańka z syropem cukrowym oczaruje Cię. Niezależnie od tego, czy popołudniową kawę pije się w samotności, czy zaprasza przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego pysznego deseru.

Źródło: iStockphoto

 

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka pełnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki gruboziarnistej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 KL sody oczyszczonej

Syrop:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki cukru granulowanego
  • 1 kawałek całego cynamonu (starty)
  • 1 kostka pomarańczy
  • 3 goździki całe
  • sok z marynowanych owoców
  • 2 filiżanki wiśni i czereśni (bez pestek)
  • 2 łyżki cukru granulowanego

 

Wiśnie umyć i wydrylować. Posypać je cukrem pudrem i pozostawić do zamarynowania. Później odcedź je, a sok zachowaj na syrop.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

3. W celu przygotowania ciasta wymieszaj razem: jajka, cukier, cukier waniliowy, mleko i olej. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą i stopniowo dodawaj do płynnej mieszanki. Wymieszane ciasto przełóż do głębokiej formy (ciasto wyrośnie) wysmarowanej masłem i oprószonej grubą mąką. Na wierzchu ułożyć wiśnie i piec przez około 30 minut.

4. W międzyczasie przygotuj syrop. W rondelku podgrzać wodę, cukier, skórkę pomarańczową, cynamon, goździki i przecedzony sok owocowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 5 minut. Zdejmij syrop z ognia i odstaw do ostygnięcia.

5. Letni syrop wylewać partiami na gorące ciasto i pozostawić do nasiąknięcia – około 20 minut. Pokroić na kwadraty i podawać.