Strona główna PRZEPISY Szarlotka babci, która od razu podbije Twoje serca swoim wspaniałym smakiem!

Szarlotka babci, która od razu podbije Twoje serca swoim wspaniałym smakiem!

Jeśli należysz do grona miłośników deserów jabłkowych lub po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, to dobrze trafiłeś! Dziś przygotujemy fantastyczną szarlotkę z kremem granny smith. Połączenie jabłek i kwaśnej śmietany jest bardzo uzależniające, więc jestem pewna, że nie będziecie ostatnimi, którzy zrobią to ciasto! Ta jabłkowa pyszność jest idealna zarówno do popołudniowej kawy, jak i na weekendowe śniadanie w łóżku. Jeden kęs przeniesie Cię do krainy błogości, z której nie będziesz chciał wyjść.

Już zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem tę fantastyczną szarlotkę z kremem!

 

Jablková buchta se smetanou - Prima inspirace
Źródło: sovkusom.ru

 


Wspaniały przepis na babciną szarlotkę:

Czego potrzebujemy:

  • 200 g mąki zwykłej
  • 125 g masła
  • 5 jaj
  • 200 g cukru kryształu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stołowe śmietany 33%
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 600 g pokrojonych i obranych jabłek
  • 1 łyżka cukru pudru

Jak postępować:

1) Rozpocząć od utarcia masła, do którego dodać sól, 125 g cukru, cukier waniliowy, 3 jajka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę (33%). Dokładnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.

2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem i równomiernie rozłożyć na niej ciasto. Następnie ułóż pojedyncze nagietki na wierzchu ciasta i delikatnie wciśnij je w ciasto. Skropić sokiem z cytryny.

3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. W międzyczasie wymieszaj w misce kwaśną śmietanę, pozostałe jajko i pozostały cukier. Dokładnie wymieszać.

4) Po 12 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i polać je kremem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze około 50 minut. Po ostygnięciu można udekorować cukrem pudrem.